HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa verktyg för lönekartläggning

Vad ska jag ha för system för lönekartläggning?

Genom att ha ett verktyg för lönekartläggning blir det lättare att se vad lönerna i ditt företag eller organisation ligger på, så att du som arbetsgivare kan verka för rättvisa och jämställdhet. En årlig kartläggning av lönerna utgör faktiskt en del av diskrimineringslagen och syftar till att upptäcka och rätta till felaktiga skillnader i lön. Men hur och när ska du då göra en lönekartläggning, och kan ett verktyg göra livet lättare för dig? Lönekartläggning måste du som arbetsgivare endast göra en gång om året, och det spelar ingen roll när – bara det dokumenteras. På BusinessWith rekommenderar vi dig att ta hjälp av ett verktyg för att få till stånd ett så konsekvent arbete som möjligt med att ströva efter en jämställd och jämlik lönepolitik Vi listar de olika verktygen som finns på den svenska marknaden idag, så att du ska hitta det bästa verktyget för lönekartläggning för er verksamhet.

Varför ska jag göra en lönekartläggning?

Som arbetsgivare för ett företag med fler än tio anställda, måste du enligt lag göra en lönekartläggning en gång om året. Samma lön för samma arbete, är devisen som du säkert känner till, men ibland är inte detta så lätt att uppnå i praktiken. Först och främst, innan ni påbörjar en lönekartläggning, bör ni fastställa vilka roller eller befattningar som finns på ert företag eller i er organisation. Vad krävs av varje roll? Hur väl har du som arbetsgivare definierat vad du kräver av varje befattning? Är det något som behöver förtydligas?

Ett verktyg för lönekartläggning hjälper er att kartlägga eventuella brister och samla in data för att kunna se ett löneindex. Ett arbete som är alltför tidskrävande för att göra manuellt – låt därför verktyget göra analysen enklare att se löneskillnader. BusinessWith jämför de olika verktygen på marknaden och gör det lättare att göra ditt val – välkommen att hitta det bästa systemet för lönekartläggning hos oss.

Vad ska jag kräva av ett verktyg för lönekartläggning?

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 12000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Lista på 12 olika Lönekartläggningsverktyg

Sortera på
Heartpace

Heartpace

Heartpace Söderberg & Partners

Samla alla era HR-processer och medarbetardata på en plats. I vår plattform kan du hantera och optimera rekrytering, onboarding, lönesättning, performance och kommunikation. Få värdefulla insikter och fatta datadrivna beslut för ökad effektivitet. Vi prioriterar säkerhet och användarvänlighet med ISO 27001-certifiering, intuitivt gränssnitt och omfattande support.

Lär dig mer om Heartpace

Läs mer

SD Worx (fd Aditro) erbjuder skalbara och flexibla lönelösningar för stora och medelstora företag, organisationer och offentlig sektor. Molnbaserat och med hög automatisering och enda svenska lönesystemet som täcker fler än 120 kollektivavtal. Vi erbjuder allt från total outsourcing till SaaS med styrkan i ett stort europeiskt företag som kan hjälpa dig med internationell lönehantering, samtidigt ...

Lär dig mer om SD Worx Lön

Läs mer

Med HR-systmet Kontek HRM Employee får du ett bra systemstöd för att utveckla din personal. Det är en helt webbaserad lösning som underlättar personaladministrationen för hela organisationen från övergripande ledningsgrupp till att låta enskilda medarbetare underhålla valda uppgifter själv. HR-systemet kan med fördel kompletteras med tillval för lönerevision och digital signering.

Lär dig mer om Kontek HRM Employee

Läs mer
Flex HRM Payroll

Flex HRM Payroll

Flex Applications

Flex HRM Payroll är ett användarvänligt och flexibelt molnbaserat lönesystem med stöd för en stor bredd av branscher. Med automatiserade processer sparar du tid och höjer säkerheten i din löneprocess. Flex HRM Payroll är en del av vår helhetslösning Flex HRM. Här hittar du även stöd för tidredovisning, reseräkning, HR-processer och bemanningsplanering.

Lär dig mer om Flex HRM Payroll

Läs mer

Caspeco Personal är till för dig inom besöksnäringen som vill ha ett komplett schemaläggningsprogram som innehåller lönesystem, tidrapporteringssystem och personalliggare. Systemet underlättar vardagliga driften samt hjälper dig öka lönsamheten.

Lär dig mer om Caspeco kassa

Läs mer

Hogia Lön har färdiga löneregister för nästan alla branschavtal och är alltid uppdaterat med gällande i smarta processer. Hogia har en branschkunnig support vid din sida och vi löser dina funderingar.

Lär dig mer om Hogia Lön

Läs mer
Personalkollen

Personalkollen

Personalkollen

Personalkollen är ett webbaserat och användarvänligt personal- och lönesystem. Vi underlättar vardagen för både chefer och medarbetare på verksamheter över hela Sverige. Personalkollen är för alla, från den lilla take-awayluckan på hörnet till större verksamheter med flera hundra anställda.

Lär dig mer om Personalkollen

Läs mer
Lönelys

Lönelys

Lönelys

Lönelys är ett system för lönekartläggning som är dedikerat till att endast utföra aktiviteter kopplade till lönekartläggning och inte det vardagliga löearbetet. Verktyget ä användarvänligt och kraftfullt för analyser av den nuvarande lönedatan på företaget. Genom att importera data för lönerna in i Lönelys kan systemet sedan vägleda användaren och analysera datan med hjälp av AI för att generera ...

Lär dig mer om Lönelys

Läs mer
Pihr

Pihr

Pihr

Automatisera lönekartläggningen med hjälp av Pihrs lönekartläggningsverktyg. Spara tid och uppfyll samtidigt de lagkrav som finns med hjälp av detta webbaserade verktyg som innehåller god vägledning och andra värdefulla funktioner så som dashboards och skriftliga rapporter. Minska löneskillnaderna mellan kvinnor och män med hjälp av de analyser och resultat som systemet skapar och gör detta under ...

Lär dig mer om Pihr

Läs mer
POL

POL

CGI

Ett lönesystem för alla storlekar. Systemet har flera innovativa funktioner som ger stöd för din lön- och personalhantering.

Lär dig mer om POL

Läs mer

Ett system skapat för att analysera och presentera kartläggningar av lönerna på företaget. Rewardsmarter har utvecklat en plattform för lönekartläggning där användaren laddar upp den aktuella datan för lönerna för att sedan framställa automatiska analyser som genererar intressanta insikter kring lönesituationen på företaget. Lönekartläggningssystemet är excelbaserat och är därmed enkelt att känna ...

Lär dig mer om Rewardsmarter lönekartläggning

Läs mer
Sysarb

Sysarb

Sysarb

Denna smarta lösning för lönekartläggning från Sysarb kan utan problem hjälpa användaren till en bättre kontroll över löneposterna. Genom att använda de aktuella siffrorna för lönerna på företaget som input kan Sysabs lönekartläggningssystem skapa analyser utan handpåläggning och generera intressanta resultat och rapporter. Med hjälp av detta verktyg kan en jämnställd och attraktiv lönestruktur sk...

Lär dig mer om Sysarb

Läs mer

Vad ska jag kräva av ett verktyg för lönekartläggning?

Liksom alla system och verktyg där ute, ska du kräva att det gör livet lättare för dig. Ett system eller verktyg som är för krångligt att använda och som inte är användarvänligt för fem öre, ja varför investera i ett sådant? I nästa steg ska ett bra verktyg för lönekartläggning spara er tid – tid för er internt, men också spara på kostnaderna då verktyget gör att ni inte behöver ta in en extern resurs för arbetet. Ta hjälp av data för att automatiskt få reda på löneskillnader, är också en stor fördel med att ha ett bra verktyg på plats. De olika verktygen för lönekartläggning som finns på den svenska marknaden idag kan dock skilja sig lite beroende på vad de har för funktioner och inte.

Vår rekommendation på BusinessWith, är därför att börja jämföra verktyg. Vad har det verktyget som inte de andra har? Behöver jag verkligen alla funktioner? Ska vi köpa in ett enklare? Eller behöver vi ett mer komplext verktyg? Varmt välkommen att börja jämföra verktyg för lönekartläggning redan idag – och gör dig redo för den årliga och lagstadgade lönekartläggningen. För en mer jämställd och jämlik morgondag för landets arbetstagare.

Beskrivning av produktfunktioner

Analyser av löner

Verktyg och metoder för att analysera lönesituationen på företaget, vilket är bra för att upptäcka ojämnställdhet och skapa en attraktivare arbetsplats.

Bemanningsplanering

Planera för hur personalstyrkan och tillgångarna skall arbeta och se till att den arbetskraft som behövs på arbetsplatsen finns tillgänglig, vilket även påverkar planeringen av löneposterna.

Dashboard

Se den viktigaste informationen och datan sammanställd på en och samma instrumentbräda och håll full koll på företagets situation. På dashboarden kan en god överblick kring lönesituationen på företaget redovisas.

Digital lönespecifikation

Skicka ut lönespecifikationer digitalt och undvik manuellt papersarbete. Tillåt kollegorna att få specifikationen direkt i mobilen vilket gör att den snabbtblir tillgänglig.

Lönerevision

Systemet innehåller funktioner som möjliggör för att se över lönesituationen på företaget och göra revideringar. En användbar funktion vid planerade eller oplanerade lönehöjningar eller lönesänkningar.

Outsorcing av lön

Det finns möjlighet att på ett säkert vis överlåta lönehanteringen till en tredjepart för att skapa mer tid åt att arbeta med annat mer värdeskapande inom organisationen.

Reseräkningshantering

Hanterar eventuella resekostnader som bör inkluderas i utgifterna och bokföringen enligt skatteverkets regler.

Schemaläggning

Schemalägg personalen för de kommande arbetsperioderna och skaffa en full koll över vem som jobbar när och hur detta kommer att generera de löner som skall utbetalas till personalen.

Semesterberäkning

Beräkna semesterdagar och semesterersättning som skall utdelas till de anställda och planera för kommande semesterperioder.

Stegvis vägledning

Få en noggrann vägledning steg för steg genom lönekartläggningen för att undvika att eventuella misstag genomförs.

Tidsarapportering

Genom att rapportera arbetstid för de anställda direkt i systemet kan lönespecifikationen enkelt beräknas och eventuella avvikelser hanteras.