HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa BI-system

Vilket BI-system uppfyller dina krav och behov?

Som företagsledare kan det vara lätt hänt att känna att det är alltför många beslut som måste fattas. Att veta vilka beslut som gynnar företaget bäst, är inte alltid helt enkelt i en värld där vi omges av komplexa system och snabbt växande organisationer. För att underlätta i ditt beslutsfattande finns därför Business intelligence system, alltså BI-system. Men vad är BI?

Det hela började egentligen med att vara mycket koncentrerat kring själva tekniken. Självklart är tekniken fortfarande en stor aspekt när du ska jämföra och välja BI-verktyg, men idag är användarvänligheten en allt större aspekt. På marknaden finns många BI-system att välja mellan, och många är online BI-verktyg som fungerar i molnet. Hur avancerad tekniken kan och ska vara, beror mycket på er och vilka kompetenser som finns internt.

Tillbaka till frågan: vad är ett BI-verktyg? Kortfattat kan man säga att Business intelligence handlar om att du som företagsledare eller chef ska kunna fatta välgrundade beslut baserad på data som hjälper dig – utan att du behöver sitta med mängder av Excel-blad. Du är i behov av stora mängder information, som av detta smarta system processas och analyseras , för att sedan leda fram till att du kan fatta snabba och smarta beslut. Detta för att företaget ska kunna växa och frodas och att du av den information du tar del av kan se trender, se om något går åt fel håll – och helt enkelt att förstå hur verksamheten förlöper. Testa gärna oss på BusinessWith. Vi har listat de mest populära verktygen på marknaden, så att du enkelt ska kunna göra en jämförelse.

Vad behöver jag veta om BI-system?

Precis som med andra system finns en uppsjö av lösningar som passar för olika behov och olika sorters företag. Men vilket system för dataanalys passar dig? Dagens system handlar i allt större utsträckning på att fokusera kring användarvänligheten, så att inte endast IT-nördarna på ert företag ska kunna förstå och kunna använda BI-systemet. Viktigt idag är nämligen att fundera kring hur kompetensen är hos er – vilka ska ta del av systemet internt? Hur flexibel ska lösningen vara?

Ett BI-verktyg ska spara er tid och vara det system ni håller i handen och litar på när ni ska fatta strategiska beslut, ofta ska detta dessutom kunna gå snabbt. Att förlita sig på data, alltså evidens kring varför ni behöver fatta vissa beslut, gör ert arbete så mycket enklare och ni slipper att famla i mörkret. Allt för att verksamheten ska fungera effektivt och för att du som ledare ska få en bättre insikt i företagets olika delar.

Fundera kring ert syfte med systemet och hur moget företaget är för att integrera ett BI-system. Ska medarbetarna själva kunna skapa egna rapporter? Vilka IT-kompetenser har ni? Hur priskänsliga är ni? Och vad är ert primära mål?

Ta hjälp av BusinessWith när ni sedan ska jämföra och välja BI-verktyg.

Vad ett BI-verktyg ska göra för dig

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 9000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Lista på 16 olika BI-verktyg

Sortera på

Cumulus BI är ett molnbaserat system byggt med modern teknik för rapportering, uppföljning, budget och prognos. Med Cumulus BI automatiserar och effektiviserar vi din vardag. Ta bättre och mer välgrundade beslut. Vår grundappliktion möjliggör snabb och effektiv implementation samtidigt som den erbjuder avancerade skräddarsydda anpassningar.

Lär dig mer om Cumulus BI

Läs mer

Genom Exopens data model as-a-service får du snabbt tillgång till din egen BI-lösning i Power BI. Vi låter dig fokusera på affären och bli mer datadrivna – medan vi sköter tekniken. Kombinera utfall med budget och prognos med olika perspektiv så som resultat, balans, kassaflöde, order, lager, försäljning etc.

Lär dig mer om Exopen Data Layer & BI

Läs mer

Business Cloud Reports är ett webbaserat BI-verktyg och en del av Business Cloud-plattformen - ett BI-verktyg som låter dig som användare enkelt följa verksamheten, med Interaktiva Dashboards och enkel delning av rapporter. I Business Cloud kan du arbeta med data från alla typer av datakällor i realtid, samtidigt. Med inbyggda kontroller för att säkerställa att data är aktuell, korrekt och komplet...

Lär dig mer om Business Cloud

Läs mer

Qlik Sense är en komplett molnbaserad plattform för dataanalys som erbjuder moderna funktioner som associativa AI-hjälpmedel och automatiska analyser för att underlätta databaserade beslut i företag.

Lär dig mer om Qlik Sense

Läs mer
Power BI

Power BI

Microsoft

Power BI är en interaktiv mjukvara utvecklad av Microsoft för att visualisera data med det primärt fokus på affärsintelligens.

Lär dig mer om Power BI

Läs mer

Analytics Plus är ett kraftfullt och lätthanterligt lösning för att samla data från olika källor och analysera data tillsammans eller separat. Genom att ansluta flera databaser, filer och andra lösningar kan du få nya och bättre insikter baserat på data från flera källor.

Lär dig mer om Analytics Plus

Läs mer

SAP Business Analytics är business intelligence systemet som ger dig tillgång till realtidsinsikter genom både manuellt konfigurerbara rapporter, samt AI-hjälpmedel med funktioner som automatiska insikter och naturligt språk.

Lär dig mer om Business Analytics

Läs mer

Ett BI-verktyg där användaren på ett enkelt sätt kan skapa rapporter med realtidsdata, utan stora förkunskaper. Med Logi Symphony kan ditt bolag ta sitt beslutsstöd till nästa nivå med hjälp av snabba Ad Hoc rapporter och interaktiva dashboards.

Lär dig mer om Logi Symphony

Läs mer

Ett fullt integrerbart BI-verktyg som möjliggör molnbaserad dataanalys där man kan snabbt få fram ad hoc rapporter som enkelt kan delas med andra användare.

Lär dig mer om OneStopReporting

Läs mer

Oracle Business Analytics är ett BI-system som hjälper ditt bolag att lättare skapa insikter i realtid, med funktioner som automatiska insikter, analyser i realtid och visuell strukturering av data. Kan även kombineras med Oracle affärssystem Netsuite.

Lär dig mer om Oracle Analytics

Läs mer

SAS Visual analytics är en av svenska marknadens största aktörer inom BI-verktyg. Detta användarvänliga BI-system erbjuder en integrerbar plattform med funktioner som automatiska insikter och interaktiva dashboards.

Lär dig mer om SAS Visual Analytics

Läs mer
Tableau

Tableau

Tableau

Ett BI-system tillgängligt både i molnet och som programvara. Med Tableau kan du få automatiska insikter med hjälp av AI och enkelt dela rapporter med andra användare. Tableau är en del av Salesforce.

Lär dig mer om Tableau

Läs mer
Trimma

Trimma

Trimma

Timma är en svensk aktör inom beslutsstödssystem som erbjuder en bred kategori av applikationer för att samla, lagra, analysera, dela och ge åtkomst till data för att hjälpa företag att kunna fatta bättre affärsbeslut.

Lär dig mer om Trimma

Läs mer
Xledger

Xledger

Xledger

Xledger är ett 100% molnbaserat affärssystem - utvecklat i och för molnet som en äkta SaaS lösning. Deras största fokus ligger på automatisering, insikt och skalbarhet för att hjälpa sina kunder att ha full koll på sin verksamhet – var som helst, när som helst. Deras true cloud affärssystem är användarvänligt, anpassningsbart och modernt, och hjälper företag runt hela världen att effektivisera sin...

Lär dig mer om Xledger

Läs mer
YellowFin BI

YellowFin BI

YellowFin

YellowFin BI-verktyg låter dig som användare att på ett enkelt sätt skapa och dela beslutsunderlag. Genom visuell data associering, automatiska insikter med hjälp av AI och snabb delning av analyser till medarbetare kan ditt bolag effektivisera sina beslutsprocesser.

Lär dig mer om YellowFin BI

Läs mer

Zoho Analytics hjälper dig att analysera data visuellt och fatta välgrundade affärsbeslut. Anslut och analysera dina data, skapa fantastiska datavisualiseringar och upptäck dolda insikter, allt inom några minuter. 500+ out-of-the-box-integrationer för dina affärsapplikationer och databaser.

Lär dig mer om Zoho Analytics

Läs mer

Vad ett BI-verktyg ska göra för dig

Vad ska du egentligen kräva av ett BI-verktyg? Vad är de viktiga ändamålen med systemet? BusinessWith hjälper dig med vad du bör tänka på – och här nedan är vad ett BI-verktyg bör göra för just ditt företag:

  • Hjälpa dig och er att kunna fatta kloka beslut
  • Effektivisera verksamheten
  • Se och analysera rådande trender
  • Vara konkurrenskraftiga
  • Agera snabbt och kunna förutse framgång

Hos BusinessWith kan du jämföra och välja BI-system, och se vilka olika lösningar som finns på marknaden idag.

Beskrivning av bi-systemsfunktioner

Automatisk uppdatering av data

Precis som det låter så kan man via denna funktion uppdatera data i real tid vilket är populärt för mång användare.

Automatiska insikter (AI-analys)

Få ut insikter utifrån din data, ofta med hjälp av en AI.

Conversational analytics (Naturligt språk)

En funktionalitet där användaren kan begära ut information via tal, Exempelvis "jag vill ha säljdata från senaste halvåret" och BI-programet förstår förfrågan och kan frambringa rätt data, så har den en lösning för Naturligt språk.

Interaktiva Dashboards

Möjliggör så att man kan skapa en dashboard och ändra i realtid. En populär och fundamental funktion i de flesta BI-system.

Konfigurerbara & interaktiva rapporter

Möjliggör så att man kan skapa rapporter som kan konfigureras med flertal parametrar. Möjliggör även att du kan skapa rapporter direkt i BI-verktyget och använda direkt i en PowerPoint.

Visuell Data associering

Visuell data associering är att du på ett visuellt sätt kan koppla olika dataset till varandra och föras samman i en gemensam indikator. Vissa verktyg kan visuellt koppla försäljningsdata med kunddata, som vem som sålt när det ligger på olika platser.