Vad är ett affärssystem?
Ett affärssystem, är en digital plattform som effektiviserar och samordnar processer. Det ger en helhetsbild och skapar förutsättningar för planering och datadrivna beslut inriktade på ökad tillväxt.
Affärssystem används på olika sätt beroende på bransch, men generellt kan man säga att det är ett övergripande system som hanterar och kopplar ihop funktioner som ekonomi, inköp, lagerhantering, försäljning, personalhantering och kundrelationer. Exakt vilka processer som ingår skiljer sig åt beroende på användarens behov, men ovanstående är exempel på vad som kan ingå.
Hur hittar jag det bästa affärssystemet?
För att hitta det bästa affärssystemet för just er, behöver ni börja med att göra en kravspecifikation. Vilken typ av företag eller organisation är ni och vilka affärsprocesser har ni? Gör en lista över vilka funktioner som är viktiga för er verksamhet; som ekonomi, HR, lagerhantering, kundrelationer och liknande. Har ni inget lager, behöver ni exempelvis ingen modul för just det. Kanske behöver ni i stället specialfunktioner för projektledning eller annat.
Budgeten är alltid en prioriterad fråga och ett affärssystem är en investering. Det kostar tid och resurser i att implementera ett nytt omfattande system och sedan skiljer sig kostnaden beroende på vilket system ni väljer: ett komplext system genererar högre kostnader än ett grundläggande.
Det är alltid bra att blicka framåt vid investeringar i nya system. Hur ser ert företag ut om två, fem eller tio år? Ni vill helst hitta rätt system från början, eftersom det alltid innebär kostnader och risker att byta ut stora system. Det är klokt att satsa på ett system som fungerar både nu och senare.
Underkategorier till Affärssystem
Snabbguide
Relaterade kategorier till Affärssystem
AffärssystemEkonomisystemERP SystemLagerhanteringssystemWMS SystemUnderkategorier till Affärssystem
Affärssystem småföretagLista på 36 olika Affärssystem
Snabbguide
Jämför affärssystem
Marknaden erbjuder ett brett utbud av affärssystem. När ni jämför och utvärderar olika system är det smart att ta del av andra aktörers erfarenheter. Tänk på att recensioner och andra kunders upplevelser kan ge en hint om hur väl systemet skulle passa just er, så se till att ta del av deras upplevelser och kör demos av systemet innan ni fattar beslut.
Det finns inte ett affärssystem som passar alla. I era jämförelser behöver ni därför utgå från era interna kriterier och er kravspecifikation. Involvera gärna personer med nyckelroller i er organisation i beslutet. Affärssystemet är omfattande och spänner över många områden i er verksamhet, varför det är bra att samla flera röster om vad som är prioriterat och vad som inte är det. Behöver ni kunna koppla systemet till ett externt CRM-system eller är ni nöjda med det som ingår? Hur pass mycket support erbjuder leverantören och vad har ni behov av?
Se över vilka system som har de grundfunktioner som är absolut nödvändiga för er verksamhet. Låt användarvänlighet, säkerhet och möjligheten att integrera med andra viktiga system trumfa funktioner som är nice to have.
Vill du jämföra olika system redan nu? Välkommen att besöka BusinessWith systemguiden.
Varför ska jag köpa ett affärssystem?
Att implementera ett affärssystem ger många fördelar för dig och din organisation. Ofta leder en investering i ett affärssystem till mer effektiva processer, och automatiserar dessutom arbetsuppgifter, vilket ger minskade kostnader på totalen.
För att ta ett exempel: I en butik håller ett affärssystem koll på lagersaldot och behovet av beställningar, vilka produkter som är populära och vilka som inte säljer, samt vid vilka tidpunkter som personalen har mest att göra. De komplexa systemen kan dessutom stötta med schemaplanering, kundkontakt och med ekonomiska processer. I en annan bransch, som exempelvis på universitet och högskolor, har affärssystemen en annan funktion. Där kan de bistå med administrativ studenthantering, resursplanering, schemaläggning och mycket annat.
Oavsett bransch är affärssystemet heltäckande. Dagens system integrerar ofta AI, artificiell intelligens, för att ännu bättre analysera data och se trender inför beslut.
En satsning på affärssystem slutar ofta med nöjdare kunder. Tack vare bättre service och mer passande erbjudanden, ökar ofta lojaliteten och kundnöjdheten – en förutsättning för att lyckas.
Pris: Vad kostar affärssystem?
Priserna för affärssystem varierar beroende på om ni väljer ett grundläggande eller ett omfattande. Vissa innebär en större engångsavgift för köp av licens, andra genererar abonnemangskostnader per månad. Ytterligare andra system innebär en mix: En grundkostnad och sedan prenumerationskostnader för olika delar av affärssystemet. Flera faktorer spelar in på kostnaden: Systemets omfattning, antal användare, anpassningsnivå och vilka funktioner som behövs. Huruvida ni väljer ett molnbaserat system, eller ett som installeras lokalt hos er, påverkar också.
Vilka är ni som organisation? Hur mycket internutbildning krävs och för hur många medarbetare? Tid är också pengar, som vi alla vet, och den aspekten är givetvis avgörande för uppstartskostnaden. Det är ju dock en tillfällig kostnad som ingår i budgeten vid en investering av den här storleken.
Tänk gärna på ROI: Hur mycket får ni tillbaka om ni satsar på ett visst affärssystem? Ofta effektiviseras processerna så pass mycket att ni vinner stort i slutändan.
Det är svårt att på rak arm säga vad ett system kostar, men ju mer ni lär er om de olika systemen och om er egen organisation, desto bättre bild av kostnaden får ni.
Hur köper jag affärssystem?
Roligt att ni vill köpa ett affärssystem. När ni har gjort er interna kravspecifikation, jämfört marknadens olika affärssystem, lyssnat på andras erfarenheter och genomfört provperioder eller systemvisningar, är ni redo att investera eller teckna ett abonnemang.
Ta gärna hjälp av den som levererar ert valda affärssystem. De vet bäst hur ni ska göra för att implementera just det system som de står bakom. Hör gärna av dig till oss på BusinessWith om ni har frågor.
Vad ska jag kräva av affärssystemet?
Självklart kan man skriva en lång lista på allt som du ska kräva av ditt affärssystem. Men något som du inte ska underskatta är: support och service. Två mycket viktiga faktorer för att känna sig lugn och trygg med att affärssystemet fungerar utan komplikationer. Och eftersom det är ett omfattande system som egentligen betyder allt för verksamheten – bör du och ditt företag kräva av er leverantör att de kan erbjuda ett bra support- och underhållsavtal, som även följer de lagar och regler som finns. Er leverantör ska alltid sätta er som kund först och erbjuda er service, support och utbildning när ni behöver det.
Var därför några med att fråga er tilltänkta ERP-leverantör hur deras support och underhåll ser ut, vad de har för slags jourservice och vad de erbjuder för stöd för att ni ska kunna arbeta så effektivt som möjligt. Syftet är att inleda ett långsiktigt samarbete – med målet att ni alltid känna ”affärssystemsglädje” och kunna fokusera framåt.
Beskrivning av affärssystemsfunktioner
CRM
Ekonomi
HRM
Inköp
Lager och Logistik
Orderhantering
Projekthantering
Redovisning