HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa affärssystem

Vilket ERP-system behöver ditt företag?

Låt inköpet av ert nya affärssystem, det så kallade ERP-systemet, ta lite tid. Kanske är det här det viktigaste av alla system att lägga lite extra kraft och energi på - eftersom det betyder oerhört mycket för ditt företag då det ska effektivisera era affärsprocesserna. Det är en så pass stor investering för företaget att det inte är något som ni bör göra utan att noggrant jämföra affärssystem, samt i förväg formulera era krav.

En viktig del i att välja ERP-system, är att leta efter de system som är branschanpassade. Hur ser er verksamhet ut idag? Vad är er vision? Om din leverantör kan er bransch, vet de också en del om framtiden och vad ni behöver för att kunna skala upp. Se på leverantören som er partner – en mycket viktig sådan. ERP-system är komplexa och kan integreras med befintliga system samt går att implementera i moduler. Din partner bör kunna branschanpassa lösningen och erbjuda er support och service i alla lägen. Sist men inte minst ska leverantören vara någon ni kan luta er mot under en lång tid framöver.

Det kan vara lätt att stirra sig blind på den senaste tekniken och de häftigaste funktionerna, men det viktiga för att göra ett smart och hållbart val är att tänka behov när ni jämför olika affärssystem. Vad behöver ni som ni inte har idag? Vilka delar ska ERP-systemet täcka? Orderhantering, inklusive all administration och ekonomi, bokföring, lagerhantering? Eller finns vissa delar ni själva vill göra? Passar tekniken ert nuvarande eller ska allt bytas ut? Hur snabbt går det att implementera systemet utan att störa verksamheten?

Vilka affärssystem finns på svenska marknaden?

Affärssystem är den mest omfattande systemkategorin på svenska marknaden. Det finns mer än 60 olika leverantörer inom affärssystem och ERP. Eftersom det finns så många alternativ så är det många som riktar in sig i olika sektorer eller branscher såsom Tillverkning, Retail, Tjänstesektorn med flera. Många leverantörer vill definiera sitt system som ett affärssystem men i själva verket är mer inriktat mot andra systemkategorier. För att jämföra med rätt alternativ och hitta det bästa affärssystemet till din verksamhet så är det viktigt att veta varför man skall ha ett affärssystem från början!

Gör en noggrann analys av ert dagsläge, målbild och behov. Redan klar? Låt BusinessWiths smarta jämförelseguide hjälpa er när ni letar affärssystem i Sverige.

Vad behöver jag veta om affärssystem?

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 5000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Webbsida

Vad skall jag kräva av ERP-systemet?

Självklart kan man skriva en lång lista på allt som du ska kräva av ditt ERP-system. Men något som du inte ska underskatta är: support och service. Två mycket viktiga faktorer för att känna sig lugn och trygg med att affärssystemet fungerar utan komplikationer. Och eftersom det är ett omfattande system som egentligen betyder allt för verksamheten – bör du och ditt företag kräva av er leverantör att de kan erbjuda ett bra support- och underhållsavtal, som även följer de lagar och regler som finns. Er leverantör ska alltid sätta er som kund först och erbjuda er service, support och utbildning när ni behöver det.

Var därför några med att fråga er tilltänkta ERP-leverantör hur deras support och underhåll ser ut, vad de har för slags jourservice och vad de erbjuder för stöd för att ni ska kunna arbeta så effektivt som möjligt. Syftet är att inleda ett långsiktigt samarbete – med målet att ni alltid känna ”affärssystemsglädje” och kunna fokusera framåt.

Beskrivning av affärssystemsfunktioner

CRM

En funktion som har mer kommit på senare tid. Inte en själklarhet i många ERP då systemmarknaden erbjuder många alternativ till CRM-system

Ekonomi

En av de vanligaste förekommande moduler i ett affärsystem. Ekonomidata och ekonomisk nformation är en naturlig del i ett ERP för att kunna hantera redovisning, bokföring, affärsdata etc.

HRM

Precis som CRM så är inte HRM-moduenl ett måste för många företag då personaldatan finns i ett separat HR-system. Dock så är det väldigt bekvämt att ha HR i ett ERP-system.

Inköp

En modul som erbjuds av många affärssystem, speciellt de som är intriktade mot tillverkande företag

Lager och Logistik

I branschanpassade affärsystem så är mycket fokus på att kunna hantera försörjningskedjan. Vilket menas inköp, tillverkning, lagerhantering, m.m.

Orderhantering

Hanterar viktig data gällande kundorder. En uppskattad funktionalitet i ett ERP-system

Projekthantering

En vanlig förekommande modul som är uppskattad av många företag. Häjlper till med tidsplanering, resurshantering etc.

Redovisning

En mycket vanlig förekommande funktionalitet i ett ERP-system.