Vad är ett verksamhetssystem?

Det som verksamhetssystemet löser för ert företag är att det utgör ett stöd för hela verksamheten, och ger en helhetssyn över affärsprocesser och mål. Anledningen till att man väljer att införskaffa ett sådant system är helt enkelt för att få struktur och kontroll över verksamheten och dess strategier.

Verksamhetsystemet, ibland även kallat ledningssystemet, är en plattform som hjälper er att få koll på att företaget styrs i enlighet med den vision som finns. Det betyder att ett krav ni ska ställa vid inköp av ett verksamhetssystem, är att det kan ge er en tydlig och transparent bild av var ni är idag och hur väl era mål efterlevs.

Vilket är då det bästa verksamhetssystemet för ert företag? Här finns att välja på både enklare system samt mer komplexa och skräddarsydda lösningar. Lägg gärna tid på att se över vilka bitar ni framförallt vill ha hjälp med – och om ni har behov av skräddarsydda funktioner.

Vilka verksamhetssystem finns på svenska marknaden?

Det finns många lokala och internationella leverantörer inom kategorin verksamhetssystem, skillnaden mellan dessa aktörer ligger oftast i affärsvärdena såsom support i lokal språk, integrationskapacitet, enkelheten i implementationen, affärsmodellen.

Kanske ska hela verksamhetssystemet vara skräddarsytt? Det bästa sättet att börja är att kartlägga och analysera hur ert behov ser ut idag, samt vad ert framtida behov kan tänkas vara. Efter det är ni redo att jämföra och välja verksamhetssystem - BusinessWith finns här att hjälpa dig med att hitta det bästa verksamhetssystemet för ditt företag.

3 tips när du väljer verksamhetssystem

Snabbguide

Lista på 21 olika Verksamhetssystem

Snabbguide

3 tips när du väljer verksamhetssystem

Behöver du ett verksamhetssystem till ditt företag, men vet inte hur du ska göra för att välja rätt system? Vilken ände ska du börja i? BusinessWith listar tre tips på hur du kommer igång med ditt systemval.

  1. Utvärdera. Att införskaffa ett verksamhetssystem är ett stort val för hela er organisation. Här gäller det att göra rätt redan från början. Det du behöver göra först och främst är att se till att alla i styrgruppen är med på bollen. Involvera styrgruppen – och involvera de personer som ska använda sig av systemet. Se till att ta god tid på dig för att höra allas behov och skapa en gedigen plan för införandet.
  2. Jämför leverantörer. Ha en noggrann kravspecifikation och testa hur väl varje leverantör kan leva upp till den. Kanske har du bara en leverantör i åtanke – men likväl bör du ställa de tuffa frågorna till denne också. Gå igenom implementeringsfasen, ställ krav på leverans, support och stöd. Och glöm för all del inte att kolla upp vad andra kunder säger om er tilltänkta leverantör.
  3. Förbered implementering. När du har valt verksamhetssystem, behöver du ha ännu en plan – en plan för själva införandet. Att implementera ett system kan ta lång tid, och är något som inte går att göra helt själv. Be om hjälp och se till att ha nog med resurser för utbildning. Kan leverantören hjälpa till med utbildning och stöd?

Glöm inte att utvärdera det nya systemet när det är på plats – men gör inte det för tidigt. Att se resultat av ett nytt system kan ta tid. Ha inte för bråttom!

Ska du upphandla verksamhetssystem och behöver goda råd inför upphandlingsfasen? Eller vill du ha fler tips? Välkommen att höra av dig till oss på BusinessWith.

Beskrivning av verksamhetsfunktioner

Analysverktyg

Ett bra verktyg för er som analyserar effektivitet och arbetar datadrivet. En vanligt förekommande funktionalitet i ett verksamhetssystem.

Avvikelsehantering

En viktig funktionalitet för ett verksamhetssystem är att man skall kunna rapportera avvikelser och åtgärda dessa. Det kan gälla exempelvis reklamationer.

Behörighetshantering

Viktigt att kunna styra behörighetsnivåer för organisationer i vilka verksamhetssystemet är ett centralt system som många kommer ha tillgång till.

Dokumenthantering

Viktig modul för de som hanterar flertal olika avtal, dokument och certifieringar. En fundamental funktionalitet som man som köpare av ett verksamhetssystem skall förvänta sig ingår.

Hållbarhetsrapportering

Hållbarhetsrapportering innebär att företag rapporterar om sin påverkan på miljö, sociala faktorer och styrning. Enligt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) måste stora företag följa strikta riktlinjer för att säkerställa transparens och jämförbarhet i sin hållbarhetsdata, medan VSME (Voluntary Sustainability Measurement for Enterprises) riktar sig till mindre företag och tillhandahåller en mer flexibel rapporteringsstruktur.

Måluppföljning

Funktionalitet för att sätta mått på uppsatta mål, hur de ska mätas och följas upp.

Processkarta

Ett bra hjälpmedel för att kunna visualisera en organisationsstruktur och därifrån kunna påbörja interna diskussioner för förbättringar.

Strategiutveckling

Funktionalitet för strategiutveckling. Hantera dina uppsatta mål, spåra dina framsteg och se hur du presterar mot dina mål.

Stöd för ISO standard

Det finns internationella ISO standarder som verksamhetssystem arbetar efter och skall kunna ge stöd för t.ex. ISO 9001. Ett verksamhetssystem arbetar och styrs mycket efter certifieringar.

Ärendehantering

En viktig modul i ett verksamhetssystem är att kunna hantera flöden av ärenden (tickets) inom organisationen. Ingår i de flesta verksamhetssystem och är en ”morot” i systemet.

BusinessWith Sweden AB

info@businesswith.com

Wallingatan 29
111 24 Stockholm

Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

Go to sv_SE siteGo to da_DK siteGo to nb_NO siteGo to en_GB siteGo to fi_FI siteGo to de_DE site