Vad är en LMS-lärplattform?

LMS står för learning management system, men på svenska är det vanligare att man säger "lärplattform" eller ”LMS-plattform”. Du är säkert redan bekant med ordet e-learning eller kanske lärportal, som alltså syftar till att ta del av och gå utbildningar online.

Många skolor och lärosäten avvänder sig av ett LMS för att på ett enkelt sätt erbjuda en utbildning eller kurs. Denna typ av digitala lärande blir allt mer populärt, särskilt hos företag – för att kompetensutveckla personalen eller att ha som en del av onboardingen av nya kollegor. Detta mycket tack vare smidigheten att som arbetsgivare administrera, hantera, följa upp och erbjuda rätt utbildning till rätt person.

Hur hittar jag bästa LMS-lärplattformen?

I LMS-plattformsvärlden finns i dag en branschstandard som kallas SCORM, vilket kan känns betryggande när du letar efter det bästa learning management-systemet för just ert företag. För att veta vilket LMS som är rätt för er, är det bra att se över funktioner och fundera på vad ni kräver av en leverantör. Vilka verktyg är viktiga? Ska ni använda det i onboardingen, behöver ni checklistor eller kanske ett författarverktyg eller rapporteringsverktyg?

Behöver du hjälp att ta reda på vilket LMS som passar just er, vill vi gärna hänvisa er att testa vår systemguide. På bara 5-10 minuter får du vägledning och ögonöppnande insikter för vilket LMS som kan passa just er.

Du bör också fundera över om det är ett LMS du behöver – och inte ett LXP, som står för learning experience plattform. En LXP-plattform ger ett mer skräddarsytt innehåll och syftar till att ge användaren en ännu större upplevelse av lärplattformen. På BusinessWith skulle vi säga att den största skillnaden mellan dessa två plattformar är att ett LMS fungerar bättre ur ett adminperspektiv, och att ett LMX tänker ännu mer på användaren, som kan skapa eget innehåll själv.

Jämför LMS-lärplattformar

Jämför LMS-lärplattformar

När du jämför mellan olika LMS-plattformar, är det bra att internt ha klargjort vad det är ni är ute efter. Detta för att underlätta processen av att jämföra de olika systemen på marknaden. Sverige bjuder på ett rikt utbud av olika lärplattformar. Användarvänlighet, precis som för många andra system, är något av ett A och O för att hitta rätt i systemdjungeln.

LMS-lärplattformar kan bjuda på en riktigt kul upplevelse med tanke på de många fiffiga funktionerna. Här är det viktigt att kika lite närmre på systemen – varför inte be om några demos av just era favoriter? BusinessWith hjälper dig gärna med ytterligare tips på vad du ska tänka på när du väljer plattform.

Vill du jämföra olika system redan nu? Välkommen att besöka BusinessWith systemguiden.

Varför ska jag välja en LMS-lärplattform? Vilka fördelar har ett LMS?

Ett learning management system är att rekommendera till alla som erbjuder – eller vill erbjuda – undervisning, vidareutbildning eller ett kursutbud online. Denna typ av digitala lärplattform har ökat i popularitet de senaste åren, särskilt bland företag som upptäcker enkelheten med att administrera och hantera kompetensutvecklingen på ett digitalt sätt. Att samla lärandet digitalt, ger en bra översikt för företaget. Funktioner som checklistor och kommunikationsverktyg, är mycket eftertraktade. Att erbjuda digitala läromedel är ett mycket modernt sätt för personalen att tillgodose ny kunskap. För dem som administrerar utbildningen, onboardingen eller kompetensutvecklingen, hjälper LMS-lärplattformen att systematisera lärandet på ett strålande sätt.

Pris: Vad kostar en LMS-plattform?

När du ska köpa in en LMS-lärplattform bör du först och främst fundera på om ni vill ha mjukvaran på egen server eller i molnet, som en SaaS-lösning, Den senare är ofta den billigare varianten och du behöver då inte tänka på att ha egna servrar.

LMS är en ganska stor och betydande investering, så ta gärna lite tid för att utvärdera olika alternativ och att gå igenom funktioner kontra era egentliga behov. Betalning kan ske per månad, per användare – eller så väljer du en fast lösning. Vad som passar just er bäst, kan exempelvis bero på om ni ser ett behov av att längre fram behöva skala upp produkten eller tjänsten.

Hur köper jag en LMS-plattform?

Starta gärna ett demokonto eller en testperiod, innan du signerar ett avtal. Många LMS lärplattformar stoltserar gärna med att de är ”användarvänliga” men ta gärna ut hästen på en provtur, innan du köper den. Var också noga med att se vad för slags support ni kommer ha tillgång till – lite extra kundservice är inte fel att ha när man investerar i en lärplattform för första gången. Glöm heller inte att fundera över om ni tror att ni kommer behöva skala upp behovet framåt. Som tidigare sagt, finns några olika prismodeller att ta i beaktande. Läs gärna även recensioner, för att ha så mycket kött på benen som möjligt inför köpet. Vi på BusinessWith finns givetvis att tillgå – ta hjälp av oss för att hitta det bästa LMS:et för just din verksamhet.

Beskrivning av LMS funktioner

API & Webhooks

En viktig funktion i ett LMS-system är att det finns en API beskrivning så att man kan överföra data mellan sin LMS och andra systemlösningar såsom intranätet, CRM-system m.m. Exempelvis så är det viktigt när man skall överföra sin SCORM uppsättning.

Blended learning

Det är en lärmetod som utgår från att man blandar traditionell klassrums lärande med digital online lärande. Syftet är att få en bra balans mellan f2f-möten och individuellt lärande online.

Certifieringar

Certifieringar används ofta inom yrkesutbildningar, fortsättningskurser eller kompetensutveckling för att ge ett erkännande av uppnådda mål.

Författarverktyg

Möjlighet för användare att skapa, redigera och publicera utbildningsmaterial och kurser i systemet.

Gamification

Gamification kan inkludera funktioner som poäng, nivåer, prestationer, belöningar och tävlingar som gör lärandet mer interaktivt och roligt.

Indviduella utvecklingsplaner

Individuella utvecklingsplaner inom LMS är viktiga för att ge vägledning, säkerställa kontinuerlig utveckling och förbättra individens lärandeupplevelse genom att anpassa utbildningen efter deras specifika behov och mål.

Kursadministration

Kursadministration inom LMS är avgörande för att säkerställa att kurser genomförs på ett effektivt sätt, att deltagarna får rätt utbildning och att utbildarna kan följa upp och bedöma framstegen.

Mobil utbildningsplattform

Lärplattformar kan användas i många syften men i grunden är det för att öka kompetens, minska administration och kunna följa upp och förbättra utbildningen. Att ha funktioner som gör att man kan ha online utbildningar och funktioner som göra att man kan interagera under utbildningstillfället är ofta avgörande i varför man köper in ett LMS.

Preboarding

I ett LMS så finns det verktyg och tekniker som gör att man kan digitalisera och automatisera sin onboardingsprocess. Tekniker som videos, tester & certifieringar, e-signaturer etc. är tekniker som är mycket användbara när man skall skapa en hållbar och digital onboarding inom sin organisation.

Riktade utbildningsinsatser

Riktade utbildningsinsatser är designade för att fokusera på att möta särskilda krav eller utvecklingsområden för individer eller grupper, baserat på deras roller, prestationer eller kompetensnivåer.

SCORM kompatibel

SCORM (Sharable Content Object Reference Mode) är en metod för att kunna förflytta och dela lärandeobjekt och dess innehåll mellan olika LMS plattformar. Vanligt förekommande på svenska marknaden och hela SCORM idén grundar sig av amerikanska militären.

Skapa E-learning kurser

Nästintill alla LMS-verktyg idag grundar sig i att man som företag skall kunna skapa e-learning kurser och ha tillgång till verktyg för att kunna administrera och kommunicera e-learning. Dock är det en del LMS plattformar som inte erbjuder möjligheten till att kunna skapa sin egen e-learning uppsättning från grunden utan man behöver använda redan förskapade moduler.

Sociala läraktiviteter

Med socialt läraktiviteter menas att LMS-verktyget erbjuder möjligheten att deltagare kan kommentera och dela varandras inlägg i olika sociala kanaler. Det möjliggör att man kan enkelt länka in olika flöden från externa sociala mediakällor från instagram, twitter m.m.

Virtuella Klassrum

Virtuella klassrum inom LMS gör det möjligt att erbjuda flexibel utbildning, där deltagare kan vara geografiskt spridda men ändå delta i samma undervisningstillfälle.

BusinessWith Sweden AB

info@businesswith.com

Wallingatan 29
111 24 Stockholm

Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

Go to sv_SE siteGo to da_DK siteGo to nb_NO siteGo to en_GB siteGo to fi_FI siteGo to de_DE site