HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Allt om förmånsportaler i Sverige

Vilken förmånsportal behöver ditt företag?

En förmånsportal är en molnbaserad plattform där anställda kan läsa, växla och köpa förmåner via löneavdrag eller löneväxling. Det kan gälla alla typer av förmåner, från pension till barnpassning. En förmånsportal tar även hand om administrationen av förmåner, vilket är mycket uppskattat då varje förmån innehåller en administrationsprocess. Med andra ord kan de företag som har en förmånsportal kontinuerligt erbjuda nya förmåner till sina medarbetare utan att behöva addera någon administration till organisationen. Exempelvis kan företag utan några bekymmer erbjuda förmåner såsom rabatterat kollektivtrafikkort, personalbil, matkassar, ögonlaseroperationer, friskvårdsbidrag m.m. Att erbjuda förmåner till sina medarbetare är idag ett av de starkaste medel för att bli en atttraktivare arbetsgivare!

Bli en attraktiv arbetsgivare

Lista på 6 olika Förmånsportal

Sortera på
Benify

Benify

Benify

Benify erbjuder en komplett förmånsportal som passar alla företagsstorlekar. Förmånsportalen innehåller många innovativa & skräddarsydda lösningar som kan matcha de flesta behov och önskemål från företag. Genom att ha hjälpt tusentals företag till att bli attraktivare som arbetsgivare har Benifys förmånsportal utvecklats till en av världens mest moderna och avancerade employer branding-lösningar.

Lär dig mer om Benify

Läs mer

Erbjuder en skräddarsydd förmånsportal som innehåller många förmåner och en översikt av den total kompensation per medarbetare. Passar alla företagsstorlekar och kan hantera bruttoförmåner och komplexa skatteuträkningar.

Lär dig mer om Benefits

Läs mer
Advinans

Advinans

Advinans

En modern & innovativ plattform för kommunikation och administration av förmåner. Användarvänlig och stilren förmånsportal som innehåller moderna funktioner för att göra er attraktivare som arbetsgivare.

Lär dig mer om Advinans

Läs mer
Darwin

Darwin

Thomson Online Benefits

En av världens mest kända förmånsportaler. Har bra partnerskap och en snygg design på sina skräddarsydda lösningar.

Lär dig mer om Darwin

Läs mer
Mybenefits

Mybenefits

Be my compensation management AB

En mycket användarvänlig förmånsportal som gör det enkelt för sina användare. Innehåller många friskvårdsförmåner genom partnerskap och även andra förmånserbjudanden.

Lär dig mer om Mybenefits

Läs mer
Simployer

Simployer

Simployer

Vi har byggt ett HRM-system med människorna i centrum. Vi kallar det people first technology. De praktiska verktygen ger en mer effektiv arbetsvardag som sparar tid och ser till att ni har enhetliga processer i verksamheten. Vad som gör Simployer HRM-system unikt är att vi erbjuder både HR-programvara och personligt HR-stöd i en och samma lösning – så att du kan använda din tid på värdeskapande HR...

Lär dig mer om Simployer

Läs mer

Bli en attraktiv arbetsgivare

En förmånsportals huvudsakliga syfte är att se till att du och ditt företag blir en attraktiv arbetsgivare. Det finns många fördelar med att erbjuda förmåner till sina anställda. Nedan är en lista på de starkaste anledningarna till att företag idag investerar i en förmånsportal:

Förstärka employer branding = bli attraktivare som arbetsgivare

Oavsett om man är ett mindre företag eller ett stort, finns det mycket värde i att bli en attraktiv arbetsgivare. Men för att stå ut i mängden krävs det att man erbjuder något utöver det vanliga. Det är vad en förmånsportal kan göra. Ett bra exempel är att kunna erbjuda förmåner som hjälper till med livspusslet. Sådana förmåner kan vara städhjälp, barnpassning eller tidsväxling, som alla är väldigt uppskattade förmåner. De är typiska förmåner som får dina anställda att prata om dig över middagsbordet. Att få ett gott rykte som arbetsgivare är förstås ovärderligt. När du börjar kommunicera förmåner på en individnivå så att de anställda kan förstå det fulla värdet med förmånserbjudandet, kan man enklare få sina anställda att bli ”varumärkesambassadörer”.

Total kompensation istället för grundlön

Många företag kan ha svårt att konkurrera med attraktiva löner. En förmånsportal hjälper dig som arbetsgivare att kommunicera total kompensation istället för grundlön. Genom att kommunicera individanpassad total ersättning till den anställda, förmedlar man att det inte alltid är ”grönare på andra sidan”, oavsett om det skiljer sig några tusenlappar mer i lön. Med en översikt av total kompensation ser man värdet (helst med siffror) av pension, försäkringar, friskvårdsbidrag, löneväxling, företagsevent etc. Det vi på BusinessWith starkt rekommenderar är att också presentera total kompensation i rekryteringsprocessen, så att rekryten förstår fulla värdet av ert erbjudande, istället för bara grundlön.

Förmånsadministration

Att erbjuda förmåner är uppskattat men innebär en stor belastning för administrationsavdelningen. En förmånsportal kan ta bort stora delar av administrationen gällande förmåner. Det leder till besparingar i administration samt effektivare processer. En förmånsportal kan hantera alla friskvårdskvitton eller hela processen av löneväxlingar (kommunikation – nyttjande - administration).

Allt om förmåner – livspusslet, pension, friskvård och bruttoförmåner

Det finns mängder av olika förmånserbjudanden och de flesta förmånsportaler kan erbjuda flertalet av de nedanstående kategorier. För att veta vad det innebär har vi gjort en kort summering:

Work life balance (livspusslet)

Hur kan du som arbetsgivare hjälpa din personal med vardagsstressen och livspusslet? Ett förslag är att erbjuda följande:

 • Städhjälp
 • Barnpassning
 • Tidsväxling
 • Matkassar

I flera förmånsportaler kan den anställda beställa förmåner via löneavdrag eller tidsväxla direkt i förmånsportalen.

Pension

Pension är komplext för gemene man men eftersom förmånsportaler är individanpassade är de ett utmärkt verktyg för att kommunicera pension utifrån den anställdes situation. Utöver kommunikation av pension erbjuder många leverantörer digital pensionsrådgivning eller traditionell pensionsrådgivning, vilket är också en mycket uppskattad förmån.

Bruttoförmåner

I Sverige finns det få bruttoförmåner. Det är viktigt att du frågar om det är så att leverantören erbjuder de bruttolöneavdrag och kan hantera administrationen. Exempel på bruttoförmåner är IVF-behandlingar, ögonlaseroperationer och sjukvårdande kiropraktik.

Friskvård

Friskvårdsförmåner är väldigt uppskattade av medarbetarna. De flesta företag erbjuder friskvårdsbidrag idag men för att få sin personal att fullt nyttja bidraget behövs ett brett friskvårdsutbud. Det finns friskvårdsportaler som arbetar dagligen med att addera nya leverantörer så att man som arbetsgivare kan erbjuda ett helt täckande friskvårdsutbud. Dessa friskvårdsportaler hittar du under kategorin ”friskvårdssystem”.

Löneväxling - en uppskattad förmån

Det som oftast nämns i samband med en förmånsportal är om man kan utföra löneväxling. Det finns olika typer av löneväxlingar och det är era interna policys och processer som avgör. Nedan är några förslag på löneväxlingsmetoder:

Löneväxling till pension

Den vanligaste löneväxlingen är att erbjuda möjligheten att kunna löneväxla till sin pension. Det finns många fördelar med att löneväxla men det finns också gränser då det skattemässigt inte är fördelaktigt. Dock tar en förmånsportal hand om kommunikationen och kan enkelt sätta en gräns som gör att medarbetaren inte kan utföra sin löneväxling om den inte anses fördelaktig.

Bonusväxling till extra pension

För de bolag som erbjuder bonus finns det möjlighet via en förmånsportal att kunna erbjuda bonusväxling. Samarbetar man med olika försäkrings- eller pensionsbolag kan man enkelt sätta upp en effektiv process i förmånsportalen, som möjliggör ett val för den som har fått bonus om han/hon vill ta ut det i pengar eller i pension.

Tidsväxla till en extra semesterdag

Har man en tidsbank kan man erbjuda möjlighet att växla tid till extra semesterdag. Det finns dock gränser innan man blir förmånsbeskattad.

Växla ATK-bank

Mest förekommande för de företag som har anställda som arbetar på fabrik eller arbetar på uppdrag på ”vägarna”. Väldigt likt ovanstående men är mer fokuserade på att man tar det från ATK-bank som är upphandlat via kollektivavtal eller via intern policy.

Jämför leverantörer av förmånsportal

Det finns endast fem förmånsportaler som erbjuds på svenska marknaden. Det gör det inte svårt att få en snabb översikt av leverantörer. Dock skiljer de sig mycket åt i förmånserbjudanden, integrationsteknik, affärsmodell, kundanpassning och employer branding-strategi m.m.

En förmånsportal bör vara en långsiktig investering. Därför är det viktigt att jämförelsen görs noggrant och att du ställer rätt frågor i dina möten med leverantören. Exempel på frågor som du bör få svar på är:

 • Kan man branda portalen enligt företagets guidelines?
 • Har ni löneväxling av pension som en modul?
 • Hur fungerar integrationen av portalen med vårt lönesystem?
 • Kan man beställa förmåner via en app?
 • Har ni kvittohantering?
 • Hur återkopplar ni löneavdragsfiler?
 • Hur arbetar ni med att ha ett förmånsutbud som är attraktivt för de olika generationerna och livssituationer?
 • Hur fungerar kommunikationsuppsättningen i portalen?
 • Vad är de tre stora anledningarna till att vi ska välja just er förmånsportal till vår organisation?

Är ni osäkra på vilka frågor ni ska prioritera och vilka mer frågor som man bör ställa? Hör gärna av er till oss på Businesswith.se.

Beskrivning av förmånsportalsfunktioner

Bonus & Aktiespar

Aktiespararprogram och bonusrelaterade förmåner är de mest komplexa och administrativa förmåner som finns för en arbetsgivare. En förmånsportal som har möjligheten att hjälpa dig med dessa förmåner vore ett stort plus och en bra investering i form av besparning av tid, effektiv kommunikation och öka värdet internt genom riktiad kommunikation.

Branding av portalen

Att bli en attraktivare arbetsgivare är en av de främsta behoven till att köpa in en förmånsportal och därför erbjuder en del leverantörer möjligheten för dig som kund att branda din portal. Viktigt för employer branding.

Digital kvittohantering

Denna funktion är mkt uppskattad då det tar bort kvittohantering från dig som arbetsgivare. De flesta leverantörer har nu integrerat med förmånsleverantörer så att alla beställningar blir nu digitala och därmed slipper all manuell hantering.

Financial wellness

En ny trend som kommer från USA. Det handlar om att man som arbetsgivare skall kunna erbjuda innovativa lösningar som kan förbättra den finansiella situationen för medarbetaren. Detta i syfte att minska oron och stressen som många kan uppleva av sin finansiella situation. En mycket populät förmån som är här för att stanna.

Löneavdrag

En av de mest fundamental funktioner som skall finnas i en förmånsportal är att man skall kunna beställa förmåner i portalen och att det sker via löneavdrag. löneavdragsprocessen är väldigt administrativ så det är viktigt att se till att leverantören verkligen hanterar alla delar i processen smidigt för dig som kund

Löneväxling

Löneväxling har blivit mer populärt i Sverige under åren. Att kunna erbjuda det till sina anställda är väldigt uppskattat och att göra det via en förmånsportal så tas mycket admin bort från dig som arbetsgvare.Med effektiv kommunikationi portalen resulterar det ofta i att medarbetarna ocksp faktiskt nyttjar sina löneväxlingsförmåner såsom "löneväxla till extra pension" el "växla sin bonus" etc.

Onboarding

En del total kompensatonsleverantörer erbjuder onboarding i sitt produktsortiment eftersom det finns mycket värde att introducera portalen för medarbetaren i onboardingprocessen då blir systemet mer använt under anställningslivscykeln.

Personalrabatter

Utöver förmåner så erbjuder en del leverantörer personalrabatter som är mycket uppskattade av personalen. Det kan vara rabatter från kända leverantörer såsom Apple, Samsung, Philips etc.

Skattesimuleringar

Att nyttja förmåner innebär för det mesta skattekonsekvenser därför är det viktigt att det finns just skattesimuleringar i förmånsportalen så det blir tydligt för medarbetaren vid beställning.

Översikt av total kompensation

En av de mest centrala och viktigaste funktioner i en förmånsportal. Men en total kompensationsöversikt så kommer många anställda fullt förstå hur mkt du som arbetsgivare investerar och erbjuder. Det är helt enkelt inte alltid "grönare på andra sidan" och med en helhetsblick så är det lättare för en medarbetare att förstå det. Bra om du vill bli mer attraktiv som arbetsgivare.