HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Allt om förmånsportaler i Sverige

Vilken förmånsportal behöver ditt företag?

En förmånsportal är en molnbaserad plattform där anställda kan läsa, växla och köpa förmåner via löneavdrag eller löneväxling. Det kan gälla alla typer av förmåner, från pension till barnpassning. En förmånsportal tar även hand om administrationen av förmåner, vilket är mycket uppskattat då varje förmån innehåller en administrationsprocess. Med andra ord kan de företag som har en förmånsportal kontinuerligt erbjuda nya förmåner till sina medarbetare utan att behöva addera någon administration till organisationen. Exempelvis kan företag utan några bekymmer erbjuda förmåner såsom rabatterat kollektivtrafikkort, personalbil, matkassar, ögonlaseroperationer, friskvårdsbidrag m.m. Att erbjuda förmåner till sina medarbetare är idag ett av de starkaste medel för att bli en atttraktivare arbetsgivare!

Vad behöver jag veta om förmånsportaler?

Testa systemguiden

Låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Benify erbjuder en komplett förmånsportal som passar alla företagsstorlekar. Förmånsportalen innehåller många innovativa & skräddarsydda lösningar som kan matcha de flesta behov och önskemål från företag. Genom att ha hjälpt tusentals företag till att bli attraktivare som arbetsgivare har Benifys förmånsportal utvecklats till en av världens mest moderna och avancerade employer branding-lösningar.

Lär dig mer om Benify

Läs mer

Beskrivning av förmånsportalsfunktioner

Bonus & Aktiespar

Aktiespararprogram och bonusrelaterade förmåner är de mest komplexa och administrativa förmåner som finns för en arbetsgivare. En förmånsportal som har möjligheten att hjälpa dig med dessa förmåner vore ett stort plus och en bra investering i form av besparning av tid, effektiv kommunikation och öka värdet internt genom riktiad kommunikation.

Branding av portalen

Att bli en attraktivare arbetsgivare är en av de främsta behoven till att köpa in en förmånsportal och därför erbjuder en del leverantörer möjligheten för dig som kund att branda din portal. Viktigt för employer branding.

Digital kvittohantering

Denna funktion är mkt uppskattad då det tar bort kvittohantering från dig som arbetsgivare. De flesta leverantörer har nu integrerat med förmånsleverantörer så att alla beställningar blir nu digitala och därmed slipper all manuell hantering.

Digital pensionsrådgivning

Digitalisering finns överallt och pensionsrådgivning är inget undantag. Robotrådgivning inom pension växer och en del leverantörer erbjuder det i sina förmånslösningar.

Financial wellness

En ny trend som kommer från USA. Det handlar om att man som arbetsgivare skall kunna erbjuda innovativa lösningar som kan förbättra den finansiella situationen för medarbetaren. Detta i syfte att minska oron och stressen som många kan uppleva av sin finansiella situation. En mycket populät förmån som är här för att stanna.

Funktion för rekryteringsstöd

Genom att kunna synliggör total kompensationen som du erbjuder till nya rekryter så kommer man få bättre konkurrensfördelar i "kriget om talangerna". Det är en mkt uppskatt funktion som ger bra stöd för rekryteringsprocesserna. Konkurrera med total kompensation istället för grundlön!

Kundspecifika förmåner

Alla arbetsgivare erbjuder förmåner oavsett om man har en förmånsportal eller inte. Vissa leverantörer åtar sig att synliigöra kundspecifika förmåner och ibland digitaliserar dem så att det blir ännu enklare för medarbetaren att ta del av.

Löneavdrag

En av de mest fundamental funktioner som skall finnas i en förmånsportal är att man skall kunna beställa förmåner i portalen och att det sker via löneavdrag. löneavdragsprocessen är väldigt administrativ så det är viktigt att se till att leverantören verkligen hanterar alla delar i processen smidigt för dig som kund

Löneväxling

Löneväxling har blivit mer populärt i Sverige under åren. Att kunna erbjuda det till sina anställda är väldigt uppskattat och att göra det via en förmånsportal så tas mycket admin bort från dig som arbetsgvare.Med effektiv kommunikationi portalen resulterar det ofta i att medarbetarna ocksp faktiskt nyttjar sina löneväxlingsförmåner såsom "löneväxla till extra pension" el "växla sin bonus" etc.

Onboarding

En del total kompensatonsleverantörer erbjuder onboarding i sitt produktsortiment eftersom det finns mycket värde att introducera portalen för medarbetaren i onboardingprocessen då blir systemet mer använt under anställningslivscykeln.

Personalrabatter

Utöver förmåner så erbjuder en del leverantörer personalrabatter som är mycket uppskattade av personalen. Det kan vara rabatter från kända leverantörer såsom Apple, Samsung, Philips etc.

Skattesimuleringar

Att nyttja förmåner innebär för det mesta skattekonsekvenser därför är det viktigt att det finns just skattesimuleringar i förmånsportalen så det blir tydligt för medarbetaren vid beställning.

Work life balance förmåner

Work-life-balance = balans i livet på svenska. Erbjuder leverantörer förmåner som hjälper dina medarbetare med balans i livet. Det kan vara allt från hemstädning, barnpassning, arbetstidsväxling etc.

Översikt av total kompensation

En av de mest centrala och viktigaste funktioner i en förmånsportal. Men en total kompensationsöversikt så kommer många anställda fullt förstå hur mkt du som arbetsgivare investerar och erbjuder. Det är helt enkelt inte alltid "grönare på andra sidan" och med en helhetsblick så är det lättare för en medarbetare att förstå det. Bra om du vill bli mer attraktiv som arbetsgivare.