HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa körjournal system

Jämför system för digitala körjournaler

För många är skrynkliga kaffefläckade körjournaler ett minne blott. Men inte för alla. För trots att det idag finns moderna lösningar där den som framför bilen i princip bara behöver köra, är det många som fortfarande måste bekymra sig över att manuellt fylla i miltal, adresser, mätarställningar och datum med en bläckpenna som förhoppningsvis fungerar. Förenkla vardagen för er, och era anställda, genom att satsa på moderna digitala körjournaler. De elektroniska körjournalerna är ofta enkla att installera i bilen och minimerar risken för felkällor, effektiviserar era arbetsdagar och ger er möjlighet att fokusera på förbättrad produktivitet. Som arbetsgivare får du dessutom ofta möjlighet till verktyg som GPS-positionering under arbetsdagarna, GPS-spårning om bilen blir stulen, CO2-rapporter samt registrering av trängselskatter och avgifter. Enligt svensk lag finns inget krav på att föra körjournal. Men de digitala, och ofta automatiserade, körjournalerna ger möjlighet till rapporter som uppfyller Skatteverkets krav. Som företagare bör ni se till att alla bilar har system för körjournal installerade och att ni har rutiner för hanteringen av journalerna. Förutom att ni gör rätt och har ordning på alla siffror och dokument, förenklas jobbet med saker som milersättning och reseräkningar. Vem vill inte ha det så? Jämför gärna marknadens alternativ för körjournaler med hjälp av oss på BusinessWith. Testa gärna vår systemguide i dag.

6 punkter som Skatteverket vill ha i körjournalen

6 punkter som Skatteverket vill ha i körjournalen

En körjournal som dokumenterar resor är en förutsättning för dig som använder bil i tjänsten. Har du ordning på körjournalen kan du enkelt visa upp siffrorna för Skatteverket vid en eventuell kontroll. I listan nedan redogör vi på BusinessWith för det som myndigheten uppger som viktigt för den som för körjournal.

  1. Mätarställning. Vid årets början och vid årets slut, samt information om vilket år det gäller.
  2. Registreringsnummer. För den aktuella bilen.
  3. Information om varje resa. Datum och mätarställning vid resans start och slut, antal kilometer per resa samt adress för start och slut.
  4. Ärende för körningen. För varje resa måste körjournalen visa vad syftet med resan var.
  5. Kontaktinfo. Information om vilka platser, företag eller kontaktpersoner den anställda har besökt (endast för resor i jobbet, inte vid privata resor med förmånsbil).
  6. Namn. Anteckningar om bilförare och tankning med mera.

Vissa av dessa uppgifter loggas av naturliga skäl inte automatiskt av körjournalen. Därför rekommenderar Skatteverket att journalen uppdateras med manuell information i en dator med jämna mellanrum. BusinessWith guidar gärna i valet av körjournal. Välkomna att använda vår systemguide.

Beskrivning av produktfunktioner

API

Körjournalen går att integrera tillsammans med andra system, exempelvis genom att reseräkning skickas till ekonomisystem.

Följer Skatteverkets krav

Systemet uppfyller Skatteverkets krav för färd i yrkesbil. Det vill säga dokumentation av datum, mätarställning vid resans start och slut, adress där resan startade från och avslutades vid samt syfte med resan.

Föraridentifiering

Föraridentifiering för att skilja på användare av ett fordon och veta vem som kör och när.

Hastighetskontroll

Systemet kan självt varna vid överskriden hastighet, fartkamera eller ge information om förarbeteenden.

Hårdvara

Systemet kommer med implementerbar hårdvara för fordonet.

Realtidsspårning

Funktionen möjliggör information om fordonens plats i realtid.

Statistik

Statistik om fordonen och resor dokumenteras. Exempelvis bränsleförbrukning, förarbeteenden eller dylikt som kan användas som underlag för utveckling.

Trängselskatt

Automatisk dokumentering eller beräkning av trängselskatt vid körning.

Utomlandskörning

Möjligheten att använda systemet utomlands och registrera adresser utrikes.