HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa CPQ

Därför ska ni satsa på CPQ

Vad är CPQ och varför ska vi ha det? Det beror på vem du frågar. Och, naturligtvis, i vilken bransch ni verkar. CPQ är ett samlingsnamn för ett stort antal olika system. De kan användas inom såväl design- som kalkylarbete, för att förenkla för säljare eller hjälpa kunder att fatta beslut. Låter det spretigt? Vi på BusinessWith ska förklara hur det hänger ihop och hjälpa er att välja det bästa CPQ-verktyget just för er.

CPQ står för Configure, Price och Quote. Det är digitala verktyg som effektiviserar verksamhet och processer, inte sällan integrerade med ett flertal andra system, som exempelvis er e-handelsplattform. Många affärs- och CRM-system har CPQ-funktionalitet inbyggd, men det går lika bra att börja från andra hållet: Välj ett CPQ-system och integrera andra system med det.

CPQ-systemen är ofta komplexa och det är klokt att tänka över behoven noga. Gör en analys innan ni börjar jämföra. Använd gärna vår systemguide där du filtrerar och anpassar sökningarna efter just era önskemål.

Några sätt att använda CPQ

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 5000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Några sätt att använda CPQ

Utbudet av CPQ-verktyg är stort och systemen spänner över många användningsområden och branscher. Vi på BusinessWith har sammanställt några strålande användningsområden för CPQ.

Du som jobbar som säljare använder CPQ för att exempelvis offerera en affär snabbt eller för att kort och gott fastställa pris på en order mellan två B2B-företag. Ofta kopplas flera system till CPQ-mjukvaran och ser över saker som avtalspriser, produktionskostnad och mängdrabatter, helt enkelt sådant som säljare annars behöver göra manuellt.

För en kund inom B2C är CPQ något helt annat, exempelvis verktyg där kunden själv kan designa lösningar, som kassorna på en snabbmatsrestaurang eller Ikeas planeringsverktyg.

För en konstruktör har CPQ ytterligare användningsområden. Där är ett verktyg för CPQ användbart när det kommer till såväl design och ekonomiska beräkningar för produktionen, som för för att kalkylera åtgång av material.

Fundera över hur ni kan använda CPQ hos er och hitta de bästa alternativen för just er verksamhet. När ni är redo att börja leta efter ett verktyg för CPQ som passar er, finns vi här. Använd gärna den söktjänst vi på BusienssWith har skapat.

Beskrivning av produktfunktioner

Automatiska designförslag

Vid visualisering av produkten kan systemet generera förslag på vanliga attribut som efterfrågas då produkten skall anpassas efter kundens behov. Kund kan sedan applicera dessa vid design av produkten i systemet.

Automatiska offerter

Genererar offerten utan manuell handpåläggning, vilket sparar tid hos de anställda till att fokusera på försäljningen.

Guidad försäljning

Genom att ge förslag till kund och säljare kring nästa steg i processen guidar systemet både kunden och försäljaren genom köpet för att skapa en smidig affär.

Integrerbart system

Systemet kan integereras med de vanligaste ekonomisystemen, vilket bidrar till en enkel implementering och en effektivare styrning av företagets försäljning.

Kostnadsberäkningar

Verktyget beräknar kostnader och prisförslag till kunder beroende på vad som efterfrågas. De smarta funktionerna i systemet genererar ett optimalt förslag för att tillfredställa både säljare och kund.

Omnikanaler

Omnikanaler innebär att verktyget kan användas på flera olika plattformar samtidigt, till exempel för försäljning via dator, telefon eller ipad och skall ge användaren samma upplevelse på alla plattformar.

Statistik och analys

Funktionen bidrar till att sammanställa statistik i systemet som sedan kan analyseras för att utveckla processen.

Visualisering av produkter

Systemet kan visualisera produkten i 3D, vilket ökar kundupplevelsen och skapar en detaljerad insikt i produktens funktionalitet.