Jämför Sveriges bästa bokföringsprogram

Vilket är det bästa bokföringsprogrammet för dig?

Ett företag utan ett bokföringsprogram, om även i Excel eller på ett papper – får man leta länge efter för att hitta. Faktum är att det numera är förbjudet med bokföring handskriven på papper, eller i Excel.

Alla vi som säljer varor eller tjänster är i behov av ett tillvägagångssätt att hålla kolla på fakturering, offerter, arbetsordrar, momsdeklaration. Detta för att vi dels behöver veta själva hur det går för oss, dels även för att Skatteverket kan kunna få skriftliga bevis på alla de händelser som påverkar företagets affärer.

Beroende på hur stort, litet, komplext – eller enkelt ditt företags ekonomi ser ut, behöver du välja ett bokföringssystem eller bokföringsprogram som passar just er. Kanske behöver du enkel bokföring för aktiebolag, bokföringsprogram för enskild firma , gratis bokföring eller så är du ute efter att köpa bokföringsprogram där du kan addera moduler när företaget växer. Ett bokföringsprogram kan erbjuda allt från att ha koppling till en internetbank och hantera kundregister till att ta att emot uppladdade kvitton, massfakturera eller ge dig rapporter och analyser. Hur mycket ska bokföringsprogrammet kunna göra för att underlätta er administration? Eller är det ett faktureringsprogram du främst letar efter? Här på Businesswith kan du jämföra bokföringsprogram och filtrera fram de bästa alternativen av bokföringsprogram för dig och läsa omdömen & recensioner av olika alternativ.

Vad behöver jag veta om bokföringsprogram?

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 5000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

Våra kunder kallar Visma eEkonomi för användarvänligt, enkelt och tidsbesparande. Vi kallar det bokföring och fakturering på autopilot. Här är några exempel på funktioner som förenklar din vardag: Programmet känner av hur dina kunder vill ha sina fakturor och skickar dem automatiskt via brev, pdf, e-faktura eller via Kivra. Du behöver inte frankera och posta fakturor – det sköter programmet. Fakt...

Lär dig mer om Visma eEkonomi

Webbsida

Fortnox erbjuder uteslutande molnbaserade tjänster, vilket innebär att kunderna kan nå sina program och sin information från vilken internenansluten enhet som helst. Flera användare kan vara inloggade samtidigt, samarbeta och dela information. En stor fördel är att de slipper besväret med installation, uppdateringar och säkerhetskopiering. Kunderna abonnerar på programmen och betalar en månadsavgi...

Lär dig mer om Fortnox

Läs mer

Hos Voitto får du mer än bara bokföring. Vi erbjuder en supersmidig bokföringstjänst med kvalitativ rådgivning och intelligenta lösningar. Till ett fast pris får du bokföring i realtid, lönehantering, fakturering, rådgivning och mycket mycket mer. Företagande ska vara enkelt, roligt och lönsamt. Voitto passar allt från startups till företag med över 100 miljoner i omsättning. Är ditt företag nysta...

Lär dig mer om Voitto - Digital bokföringsbyrå

Läs mer

Jämföra och välja bland olika bokföringsprogram

Det finns en mängd olika bokföringsprogram att välja mellan på den svenska marknaden. Tänk på att verkligen välja ett svenskt program, och med det menas ett program som klarar av bokstäverna å, ä o ö. Det kan låta banalt, men det kan leda till mycket huvudbry att ha ett program som inte klarar av att hantera de företagsnamn, leverantörsnamn och annat som bör finnas på svenska i ert system. Tilläggas skall att systemet också hanterar datum och tid på det sätt ni är vana vid. När du ska jämföra och välja bland olika system behöver du se över hur bokföringsprocessen ser ut i programmet. Förstår du, är det logiskt och lättöverskådligt? Läs gärna recensioner för att ta reda på att bokföringssystemet du är intresserad av verkligen är pålitligt och användarvänligt för dem eller den som ska använda programmet dagligdags.

Skriv gärna en lista över de funktioner som ni vill ska finnas med. Håller ni på att växa och expandera? Ja, då kan det vara läge att se till att systemet kan addera moduler och att det är flexibelt och anpassningsbart. Priset är självklart också något som spelar in. Vilka funktioner behöver ni? Vilka är inte lika viktiga? Behöver programmet vara nåbart var du än befinner dig? Många erbjuder demoversioner, vilket är ett bra sätt att testa om programmet lever upp till de förväntningar och önskemål som ni har. Målet är givetvis att ni ska hitta det bästa bokföringsprogrammet för just er, och BusinessWiths systemguide hjälper er längs vägen.

Enkla bokföringsprogram för ditt aktiebolag eller enskilda firma

Mindre aktiebolag eller enskilda firmor behöver ofta hitta ett enkelt sätt att bokföra. Här är många av oss också priskänsliga Vi behöver ett bokföringsprogram som enkelt kan hjälpa oss med vår ekonomi, samtidigt som det inte får ta för mycket tid från oss, eftersom vi i många lägen kanske är helt ensamma i bolaget.

Ett bra tips är att hitta ett bokföringsprogram med direkt koppling till din internetbank. Det som händer är att alla händelser på ditt företagskonto knyts direkt till din boköring, vilket betyder att du kan spara massor av tid. Du bara godkänner ett förslag från programmet så går det automatiskt in i bokföringen. Att automatisera delarna i bokföringen är att rekommendera för dem med mindre aktiebolag eller enskilda firmor. Har du mycket kvitton att hålla koll på? Att ladda upp kvitton digitalt till systemet är även det ett sätt att spara tid.

Många av leverantörerna av bokföringssystemen fakturerar dig en fast summa månadsvis. Det som ingår kan vara exempelvis automatiserad bokföring, ekonomiöversikt, momsdeklaration och support.

Hur mycket inkomster har du i din enskilda firma eller aktiebolag? Om summorna är ganska små är det ingen idé att lägga en massa dyra pengar på ett bokföringsprogram. Då bör du istället leta efter ett enklare alternativ. Ett onlinesystem med ett par grundläggande moduler kan räcka gott och väl för dig och ditt företag.

Beskrivning av bokföringsfunktioner

Autokontering

Med hjälp av autokontering så blir det enklare att bokföra verifikationer till rätt konto i bokföringsprogrammet. Bokföringsprogrammet läser av ditt kvitto och placera det till rätt konto.

Bankkoppling

Kopplar ihop företagskontot med bokföringssystemet. Underlättar och automatiserar registeringen av utlägg om det går att utföra en bankkoppling.

Bokslut & deklaration

En grundläggande funktionalitet i ett bokföringsprogram är att kunna skapa ett bokslut och deklaration. Processen för att göra ett bokslut varierar om du är ett AB eller enskild firma.

E-fakturering

Möjliggör så att du kan skapa en e-faktura direkt i bokföringsprogrammet för att sedan fakturera dina kunder. I många bokföringssystem kan du även skicka e-fakturan direkt från bokföringsprogrammet.

Färdiga mallar

Uppskattat funktion men inte självklar i ett bokföringsprogram. Att ha färdiga mallar är ofta uppskattad av dem som inte normalt är så insatta i bokföring.

Mobil kvittohantering

Du kan ta foto med mobilen på dina kvitton och leverantörsfakturor och ladda upp direkt i bokföringsprogrammet.

Momsdeklaration

Precis som det låter så finns det en funktion i bokföringsprogrammet där du kan skapa en momsdeklaration direkt i verktyget och sedan skicka till Skatteverket.

Självhjälp

Erbjuder en självservicelösning där du på ett systematiskt sätt kan få snabb information och guide på hur du kan utföra en enkel bokföring.

Tidrapportering

Uppskattat funktion men inte självklar i ett bokföringsprogram. Att ha färdiga mallar är ofta uppskattad av dem som inte normalt är så insatta i bokföring.