5 tips när du skall välja ERP-system

N

Nicolas Zavala

2021-01-03

5 tips när du skall välja ERP-system

5-tips-valja-erp-system.png

Behöver du hjälp att välja system?

Starta guiden

Vilka funktioner ska affärssystemet ha?

Det som är A och O i valet av ERP-system är att hitta ett som är branschanpassat, alltså att din leverantör förstår hur era arbetsflöden ser ut, samt att lösningen kan stötta er på er tillväxtresa. Här gäller det att systemet är användarvänligt och utvecklat för verksamheten. Leverantören ska ha en god förståelse för er bransch och en teknologi som är framtidssäkrad. Med detta menas att uppdateringar snabbt kan rullas ut utan krångel. Tänk även på vad du har för behov, innan du börjar tänka alltför mycket på funktioner. Vad är ert mål med ett nytt ERP-system? Vad är det som gynnar ert företag?

Vilka krav på support och säkerhet ska jag ha?

Att köpa ERP-system är en stor investering för de flesta företag. Därför ska du ställa stora krav på både support, utbildning och säkerhet. Ta reda på hur det är att vara kund till ERP-systemet. Vad säger andra? Samla gärna på dig kundreferenser för att skapa dig en bild av leverantören. Angående säkerheten bör ERP-systemet ha en solid infrastruktur och all information bör vara skyddad i exempelvis molnet, som är det mest moderna sätt för affärssystem att lagra information.

Hur ska jag tänka kring tekniken?

Fundera kring era önskemål vad gäller plattform och integration. Hur ser er nuvarande lösning ut? Ska det nya ERP-systemet integreras med några system som ni planerar att ha kvar? Det är viktigt att ert nya affärssystem passar ihop med de system ni eventuellt vill ha kvar. De måste kunna ”prata med varann”. Här kan det vara läge att prata med anställda hos er som har god insyn i de tekniska utmaningar eller som har specifika önskemål kring produkten. Samla in deras åsikter, utvärdera dem och framför sedan dessa till den tilltänkta leverantören.

Måste ERP-systemet finnas som molnlösning?

Det är inget måste att ha sitt affärssystem i molnet, men det är en rekommendation. Att ha all information i molnet gör att du minskar riskerna för IT-krångel och slipper tänka på att dubbelkolla er back-up. Att arbeta mobilt eller på distans är något som blir allt vanligare, vilket också är goda skäl att se till att systemet finns som molnlösning. Ge era anställda friheten att kunna jobba flexibelt och att därmed komma åt affärssystemet var de än befinner sig.

Hur ska jag tänka kring framtiden?

En bra leverantör kan förutse era affärsbehov och erbjuder en lösning som kan utvecklas i takt med verksamhetens utveckling. Vill ni nå nya marknader? Hur ser tillväxtplanen ut? Prata gärna framtid med er tilltänkta ERP-leverantör, för att höra hur de ser att systemet kan anpassa för tillväxt. Låt leverantören komma med innovationer och kreativa lösningar för framtiden. Affärssystemet ska förhoppningsvis finnas med er under en lång tid framöver, så välj en leverantör som både kan förstå och förutse era framtida behov.

Vill du ha ännu fler tips? Vi finns här för dig. Välkommen att höra av dig till nicolas.zavala@businesswith.se

3 tips på vad du ska kräva av ditt Learning Management System

3 tips på vad du ska kräva av ditt Learning Management System

En bra lärplattform, alltså ett LMS-system, hjälper de som använder systemet att ta till sig, förstå och lära sig så mycket och så snabbt som möjligt. Det handlar alltså om att erbjuda en förstklassig upplevelse, där deltagarna får tillgång till en kurs eller utbildning som hjälper dem att lyckas. Istället för att ge dem böcker, eller kanske som komplement, erbjuder du dem en digital plattform där lärandet blir både roligt och effektivt. Här är vad du ska kräva av ditt LMS-system.

LMS

BusinessWith Sweden AB

info@businesswith.com

Wallingatan 29
111 24 Stockholm

Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

Go to sv_SE siteGo to da_DK siteGo to nb_NO siteGo to fi_FI site