5 tips på när du skall välja rätt Talent Management system

N

Nicolas Zavala

2020-02-10

5 tips på när du skall välja rätt Talent Management system

5-tips-om-talent-management-system.png

Behöver du hjälp att välja system?

Starta guiden

För att växa som företag gäller det att utvecklas. Nyckeln till att åstadkomma utveckling är att bygga en organisation där medarbetare känner att de frodas. För vad vore ditt företag utan talanger som, givna rätt förutsättningar, bidrar med sin kunskap och engagemang som hjälper till att nå företagets affärsmässiga mål? Att utveckla medarbetarna så att de når sin maximala potential sker inte över en natt. Ta dig därför tid att hitta ett talent management-system som gör att ditt företag når största möjliga framgång – tack vare att ni utvecklar era talanger.

Funktioner kontra behov

Vad är ett talent management-system egentligen? Målet är att det både ska kunna utveckla, identifiera och behålla nyckelpersoner i organisationen. Något varje företag bör inse är dock att talang inte behöver vara "medfödd". Vi är alla människor som styrs av grupptryck, så även om du tycker att du rekryterat en talang som passar perfekt, kanske inte den kan frodas om gruppen inte är funktionell. Det behöver du kika på först. Ett bra talent management-system ska sedan hjälpa till att ge färdigheter rätt förutsättningar att utvecklas. Det finns inget one size fits all och därför bör du fundera kring vilka funktioner du vill ha i ditt system och om du verkligen behöver "allt".

Gör din research

Kompetensutveckling bör vara en strategisk del av organisationens plan, så att nya medarbetare både känner sig lockade att söka sig till ditt företag och att de befintliga vill stanna kvar. En hög personalomsättning är knappast något företags dröm, och är så fallet bör ni genast ta reda på varför folk lämnar. När du har ett väl utformat talent management-system på plats blir det enklare att se till att talanger utvecklas. Gör därför en grundlig research av dagens lösningar och håll koll på detaljerna. Ett bra talent management-system ska kunna analysera nyckelkunskap, vara flexibelt och kunna skräddarsys efter ert företags visioner.

Onboarding är nyckeln

Ett bra talent management-system börjar redan vid onboardingen. Genom att få nya medarbetare att från början förstå företagets affärsmässiga mål, strategier och värdeord blir det enklare för alla att förstå syftet med sin egen anställning och att själv kunna bidra och komma med idéer som gynnar företagets framgång. Välj därför ett system som erbjuder en flexibel onboarding-lösning, som innefattar allt från checklistor till information och utbildning. Ett talent management-system är inte alltid detsamma som LMS-system. Det senare är helt och hållet learning management-system, alltså en utbildningsplattform.

Ett tips är att talent management-systemet faktiskt täcker in utbildning, då medarbetarna behöver ny kunskap och incitament för att växa.

Mät och analysera

För att trygga företagets framtida humankapital gäller det att du som HR-chef eller HR-medarbetare kan mäta och analysera olika data och om de olika insatser ni gör faktiskt ger utdelning. Trivsel och resultat går hand i hand och genom att mäta hur det går för era medarbetare får ni en bra indikation på om de trivs och om de mål som satts upp går i linje med det medarbetarna ger tillbaka till företaget. Glöm inte att ha en dialog så att medarbetarna är ense med er om att alla mål är rimliga. Se till att systemets rapporteringsmodul är enkel och att du lätt kan få en överblick över allt från kompetenskartläggning till svar på enkäter och utvecklingsplaner.

Systemet och arbetsgivarvarumärket

Det finns en uppsjö av talent management-system på marknaden och ett som passar ert företag till punkt och pricka kan även hjälpa er i att vässa arbetsgivarvarumärket. Precis som vid val av HR-system är det av största vikt att kunna erbjuda dina medarbetare och kollegor bra verktyg för att maximera trivseln. Ingen medarbetare eller chef mår bra av lösa boliner utan de flesta av oss vill ha tydlighet och transparens. Allt hänger ihop – värdeord, företagsmål och strategi, och dessa ska vara integrerade precis överallt. Det är lätt hänt att vilja framstå på ett visst sätt, men ibland stämmer vekligheten inte överens med vad som kommuniceras. Era system, och inte minst talent management-systemet ska andas ert arbetsgivarvarumärke. Ställ krav på leverantören om att kunna utforma så att det verkligen passar er.

Vill du ha ännu fler tips? Vi finns här för dig. Välkommen att höra av dig till nicolas.zavala@businesswith.se

HR system: 5 tips på hur du skall välja rätt HR-system

HR system: 5 tips på hur du skall välja rätt HR-system

Vilket HR-verktyg passar ditt företag? Denna artikel ger dig tips på vad du skall tänka på när du skall välja HR-system till ditt företag.

HR-system

BusinessWith Sweden AB

info@businesswith.com

Wallingatan 29
111 24 Stockholm

Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

Go to sv_SE siteGo to da_DK siteGo to nb_NO siteGo to fi_FI site