HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Mikroinlärning: Så får ni in personalutbildning under arbetsdagen

Microlearning Learningbank.png

Jobbar du inom HR eller är ansvarig för utbildning av personal? Ja, då känner du till kampen om att lyckas få in personalutbildning i fullpackade scheman. Hur ser du till att de anställda får den kunskap de behöver vid rätt tillfälle på ett enkelt sätt?

Ett enkelt svar: Digital mikroinlärning!

Men låt oss börja från början.

Vad är mikroinlärning?

Mikroinlärning (även kallat Microlearning) är en metod som är applicerbart med en digital utbildningsstrategi.

Utbildningsmaterialet bryts ner i mindre bitar, oftast till något mellan 3-5 minuter. Det ska vara små bitar av information som serveras eller är tillgängligt när inläraren behöver det.

Enkelt sagt så är det mini-lektioner. Korta lektioner som inte stör arbetsflödet eller överöser oss med för mycket information på en gång. Vi vill ju trotts allt orka med vårt arbete resten av dagen med, samtidigt som vi lär oss något nytt.

Med den rätta lärplattformen kan ni automatisera och bryta ner inlärningsprocessen och låta era anställda lära sig utan att störa arbetsflödet på samma vis som om ni hade lagt in en hel utbildningsdag. Mikroinlärning främjar dessutom lärandet då det påminner om hur vi naturligt tar till oss nya saker.

Enligt psykologen George Miller kan vår hjärna bara ta till sig fakta i 5-9 element utan att glömma det. Lite information i taget, som vi klarar av att minnas, är helt enkelt grunden till mikroinlärning.

Olika sorters mikroinlärning

Bara för att mikroinlärning är kort och precist så kan ni inte slacka av på kvaliteten. Det ska ändå engagera den som ska lära sig, så var kreativa när ni skapar ert mikroinlärnings material. Tråka inte ut era anställda med enbart textmaterial.

Här är några olika exempel på vad ni kan bygga er mikroinlärning av:

  • Videopresentationer som del av er pre- och onboarding
  • Frågesport för att förbättra kunskaperna i ett visst ämne
  • Interaktiva drag-and-drop-frågor
  • Ljudinslag
  • Förklarande /How-to videos
  • Pussel
  • Infographics
  • Korta inlärningspel

En växande trend

Både inom utbildningssektorn och företagssektorn växer mikroinlärnings-trenderna. Och det är lätt att först varför. Det passar in på hur vi generellt tar till oss information i dagens moderna samhälle. Hur många gånger per dag tar du inte fram mobilen för att snabbt ta reda på ny information? Tex genom en snabb Google-sökning? Antagligen flera gånger.

Ytterligare en anledning till den växande trenden av mikroinlärning är att de flesta av oss upplever att tidspressen ökar. Under en arbetsdag är det mycket som ska hinnas med. Många känner inte att det finns tid till långa utbildningar, trotts att vi vet att det är viktigt.

Med mikroinlärning blir det enklare att få in utbildningen under våra pressade arbetsdagar. Två minuter medan du väntar på kaffet, tre minuter när du väntar på att lunchen ska värmas upp i mikrovågsugnen eller mellan olika arbetsuppgifter och möten.

Till vad kan mikroinlärning användas?

Mikroinlärning kan användas i många olika inlärningssammanhang och inte bara när du behöver utveckla en ny färdighet. Här kommer några exempelområden på när ni kan använda er av mikroinlärning:

1. Pre- & Onboarding

Som nyanställd på ett företag är det alltid mycket information att ta in. Från ny företagskultur, namn på nya kollegor till alla nya arbetsuppgifter. Samtidigt finns det mycket annan information som är viktigt att ge den nyanställda som till exempel information om GDPR, kanske hygienrutiner, eller tystnadsplikt.

Denna information kan förpackas till lättsmält, digital mikroinlärning där den nyanställda verkligen kan fokusera på en liten del i taget. Mikroinlärning kan här användas som motivationshöjare.

I preboardingen låter ni mikroinlärningsinnehållet ta tillvara på spänningen inför att börja på det nya jobbet, och under onboardingen ger det flexibla innehållet den anställda tid att lära sig, andas och verkligen ta till sig all den nya informationen.

Portionera ut mikro-lektionerna lite efter lite för bästa resultat. Kanske behöver det gå några dagar mellan vissa lektioner för att informationen ska hinna smälta.

2. Upskilling & Reskilling

I dessa ständigt föränderliga tider är det mycket viktigt med upskilling & reskilling av arbetare. 46 % som jobbar inom L&D (Learning &Development) säger att upskilling & reskilling är ett av de viktigaste fokusområdena 2022 (Källa: LinkedIn 2022 Workplace Learning Report). Skälen är många.

Ett är till exempel att automatisering av jobb tar bort vissa positioner, och på grund av detta faktum är reskilling till nya roller viktigt för att behålla anställda och kunskap inom företaget.

Det kan dock kännas stressigt att lära sig något nytt samtidigt som de dagliga uppgifterna hopar sig i ögonvrån och de olästa meddelanden i inkorgen ökar.

Så, ja, du gissade rätt. Mikroinlärning kan även här vara en bra lösning. Det har redan nämnts, men är ändå fortfarande viktigt att konstatera: Mikroinlärning kan anpassas till ett snävt schema både vid upskilling och reskilling.

Spänningen i att lära sig något nytt kommer att öka med rätt planering av mikroinlärning. Och ni kommer fortfarande ha tid över för era dagliga uppgifterna. Ingen stress i sikte!

En bra idé är att göra mikroinlärningen tillgängligt på alla enheter, t.ex. bärbar dator, smartphone och surfplatta. På så sätt kan de även användas utanför det vanliga arbetsschemat.

3. Blandat lärande

Även med blandat lärande (när ni har både på-plats-undervisning och digital utbildning) kan mikroinlärning passa perfekt som en del av förberedelserna inför er på-plats-undervisning. Eller varför inte som uppföljning?

Med mikroninlärningen kan ni bygga upp en bas och förbereda era medarbetare innan de prövar de nya kunskaperna på golvet eller vid skrivbordet.

Digital mikroinlärning är också ett bra sätt att spara tid. Genom att bygga upp en djupare förståelse med korta, effektiva småkurser behöver ni inte börja från början i era på-plats-lektioner eller workshops.

Som ni kan se är mikroinlärning applicerbart i olika scenarier. Det är även effektivt för att fräscha upp kunskaper eller för att få en snabb överblick och lära sig om en ny produktlinje i stället för att samla hela avdelningen till ett flertimmarsseminarium. Det är bara fantasin som sätter gränser!