HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

5 tips när du skall välja lärplattform eller LMS-system

5 tips om lärplattformar

Det finns många olika lärplattformar, så kallade LMS-system, och att välja rätt för just dina behov kräver att du tar dig en funderare över vilket syfte er lärplattform ska ha, hur många deltagare som ska ha tillgång till den och hur mycket ni vill göra själva. Sådana här digitala utbildningsmiljöer har fullkomligen exploderat de senaste åren. Intresset för att kunna utbildas digitalt växer och växer och finns numera på allt från gymnasier, högskolor och universitet till hos företag i alla former. Här listar vi fem saker du bör ha koll på när du ska hitta den lärplattformen som passar dina behov.

Vad är syftet med din lärplattform?

Innan du ger dig ut på marknaden bör du ha läst på en hel del och tänkt över i vilket syfte du och ni ska använda lärplattformen. Det är stor skillnad på om till exempel ert företag vill ha ett LMS-system för en relativt liten skara användare eller om vi pratar tusentals. Licensavgifterna är ofta höga och är kopplade till antalet användare. Om din budget är snäv är det därför såklart dumt att köpa en alldeles för stor kostym, eller hur? Se därför till att budget, funktionalitet och användarantal går hand i hand med vad ni vill ha ut av lärplattformen.

Vilka kurser och utbildningar ska rymmas?

När det gäller era kurser och utbildningar bör du först och främst bli klar över om ert kursmaterial ska skapas från grunden eller om det är redan befintligt material som ska rymmas i lärplattformen. Har du ett stort antal kurser som ska föras in i systemet behöver hanteringen kännas flexibel och smidig. Behöver du skapa kurser eller utbildningar eftersom så är de flesta lärplattformar idag faktiskt tämligen enkla att hantera också. Tänk över vad ni har och vad ni vill kunna utveckla eftersom och hitta det system som passar ert syfte.

Hur flexibelt behöver systemet vara?

Som sagt var är många LMS-system enkla att hantera och administrera. Men är det så att ni behöver skapa många kurser och utbildningar från grunden och ditt eller ert tekniska intresse kanske inte är särskilt stort, ja då kan det vara läge att försöka hitta ett system som är flexibelt och pedagogiskt. Och detta alltså inte bara för deltagarna i kurserna, utan även för dig som administrerar. Användarvänlighet och flexibilitet är två ord som gäller lika mycket för deltagarna för dig som administratör. Resultatlistor, automaträttade prov och redovisningsmaterial kommer minska din mejlkorg och gör att du har tid att lägga på annat. Bestäm din ambitionsnivå och handen på hjärtat bör du fundera på hur mycket du själv vill göra och vad och om du tycker att hantering är kul eller inte.

Vad har ni för budget?

Som vi alla vet är det pengar som styr, om inte allt, men väldigt mycket. Se noga över vilka bindningstider din valda lärplattform har och vad det kostar om ni till exempel behöver lägga till ett stort antal användare, alltså att öka ytterligare en nivå på licensen. Er organisation eller företag kanske ändras i framtiden. Hur mycket kostar det om ni behöver välja till diverse funktioner och göra om? Oftast betalar man en månadskostnad för ett LMS-system men kostnader kan tillkomma om ni behöver byta ut, lägga eller om ni är i behov av mycket support från leverantören. Läs på så att du slipper eventuella överraskningar.

Hur fungerar uppföljning och rapportering?

En bra läroplattform förser dig och din organisation med den data, rapporter och uppföljning ni behöver. När du erbjuder en kurs eller utbildning via er organisation vill du såklart ha tillgång till en mängd funktioner som att exempelvis kunna få se redovisningslistor, alltså hur det går för era kursdeltagare. För att slippa frågor till din inbox bör LMS-systemet ha en funktion där deltagare kan kommentera eller diskutera. Lärplattformen ska inte ge dig merjobb, utan göra livet och arbetet enklare för dig. Effektiv dokumentation är vad plattformen ska ge dig, samtidigt som kursdeltagarna känner sig trygga med att de får det stöd de behöver. Systemet ska förenkla, inte försvåra inlärning och heller inte ditt arbete.

Vill du ha ännu fler tips? Vi finns här för dig. Välkommen att höra av dig till nicolas.zavala@businesswith.se