Företagslån

Ansök om företagslån

Hur mycket vill du låna?

kr

100 000 kr

30 000 000 kr

Hur fungerar det?

Ansök om företagslån tryggt, enkelt och kostnadsfritt. Så här går det till:

1. Ansök om företagslån

Fyll i ansökan digitalt, snabbt och enkelt.

2. Kopplas ihop med en expert

Vi låter en expert vägleda dig till bästa lösningen.

3. Jämför erbjudanden

Välj mellan de bästa företagslånen för just dig!

Hur fungerar företagslån?

Företagslån är en form av finansiering som ger företag tillgång till kapital som kan användas för en rad olika ändamål, såsom expansion, inköp av utrustning, eller förbättring av verksamhetens kassaflöde. Låntagaren åtar sig att återbetala det utlånade beloppet tillsammans med ränta över en förutbestämd tidsperiod. Exakta villkor kan skilja sig mellan långivare, vilket är bra att ha i åtanke vid utvärdering av olika lånealternativ. Vanliga syften som företag lånar pengar för är exempelvis:

  • Inköp av varulager
  • Inköp av utrustning, inventarier eller fordon
  • Fastighetslån
  • Tillväxtkapital
  • Tillfällig likvidbrist

Beroende på vad du lånar pengar för till ditt företag för, så är det enklare eller svårare att bli beviljad företagslån. Att ta ett lån innebär också alltid en kostnad i form av ränta, så var noga med att tänka över och beskriva varför du ska ta ett företagslån och hur lånet ska kunna betalas tillbaka, vilket beskrivs ytterligare nedan.

Vad ska jag tänka på inför ett företagslån?

Innan du ansöker om ett företagslån är det viktigt att noggrant överväga ditt företags behov och din förmåga att återbetala lånet. Det inkluderar att analysera ditt företags finansiella hälsa, skapa en detaljerad affärsplan som visar hur lånet ska användas, samt förstå de olika lånevillkoren och hur de kan påverka din verksamhet. Dessutom är det vanligt att banken vill ha vissa säkerheter för företagslånet, exempelvis i form av personlig borgen, eller på det tilltänkta investeringsobjektet. Var därför beredd på att detta krav kan komma, och du kan fundera redan i förtid hur du ställer dig till en sådan säkerhet.

Utöver detta kan det även komma att tas ut kreditupplysning, antingen via UC eller annat kreditinstitut. Detta i sig kan påverka kreditbedömningen för ditt bolag, och många ansökningar som är synliga kan påverka ditt företags förmåga att låna negativt. Tänk därför till och ha ett bra underlag innan du skickar in ansökningar för företagslån.

Det finns även tjänster för att ta reda på ditt låneutrymme utan att ta ut en UC eller annan kreditupplysning. Ett exempel där du kan göra via Kreas tjänst här.

Vad kostar ett företagslån?

Kostnaden för ett företagslån varierar beroende på långivare, lånebelopp, återbetalningstid, och företagets kreditvärdighet. Utöver räntan kan det tillkomma avgifter som uppläggningsavgift, administrationsavgifter, och eventuella förseningsavgifter. Det är viktigt att noggrant jämföra olika lånealternativ för att förstå den totala kostnaden för lånet. Tänk även på att jämföra rätt saker, då det händer att lån beskrivs både i form av månads- och årsränta. Det bästa sättet att jämföra räntan på företagslån är att alltid jämföra effektiv årsränta. Detta innefattar den totala kostnaden för ett lån i procent över ett år.

En tumregel är att du får en lägre kostnad desto mindre risk banken tar. Således får du generellt bättre villkor om du har bra kreditvärdighet, och/eller kan ställa ut bra säkerheter till banken.

Hur mycket får jag låna?

Beloppet du kan låna beror på flera faktorer, inklusive företagets finansiella ställning, kreditvärdighet, och syftet med lånet. Långivare kommer ofta att utvärdera ditt företags årsredovisningar, kassaflödesanalyser, och andra finansiella dokument för att bestämma ett lämpligt lånebelopp. Dessa processer kan skilja sig åt, så var alltid förberedd på att kunna ekonomiska dokument kopplat till ditt företags finansiella ställning.

Det finns även verktyg där du kan se preliminärt låneutrymme utifrån de vanligaste faktorerna, utan att en kreditupplysning görs. Detta kan du exempelvis göra hos Krea här. Tänk bara på att du aldrig kan se exakt hur mycket du får låna förens du får ett faktiskt låneerbjudande från banker att ta ställning till.

Andra sätt för finansiering

Utöver traditionella företagslån finns det andra finansieringsalternativ att överväga, såsom factoring, leasing, företagskredit/kreditkort, affärsänglar, venture capital, och crowdfunding. Varje alternativ har sina egna för- och nackdelar, beroende på ditt företags specifika behov och situation.

För bäst bedömning kring vilken finansieringslösning som passar just dig bäst så kan du fylla i formuläret nedan för kontakt, så kan vi se över vilka alternativ som lämpar sig bäst för just er situation.

BusinessWith Sweden AB

info@businesswith.com

Wallingatan 29
111 24 Stockholm

Östra Hamngatan 16
411 09 Göteborg

Go to sv_SE siteGo to da_DK siteGo to nb_NO siteGo to fi_FI site