HemSystemguidenBloggOm ossFör leverantörer

Jämför Sveriges bästa HCM system

Hur skall jag tänka kring HCM-system (Human capital management)?

Human capital management är överordnat Talent management och innebär din övergripande hantering av alla mänskliga resurser i organisationen eller företaget. Kortfattat kan man säga att HCM-system innefattar alla processer kring personalhanteringen. Ditt företag kan helt enkelt inte överleva utan att ha ett HR-system som hanterar dina mänskliga resurser och ser till att medarbetarna får de förutsättningar de behöver för att utvecklas i organisationen.

Det finns en rad punkter som ett HCM-system bör inkludera. Allt från HR masterdata, lönehantering och analytics till performance management och onboarding. När du ska jämföra HCM-system, se då gärna till att det i stor grad innehar självservice, viket underlättar för er organisation. Ju mer medarbetarna kan göra själva, desto bättre för alla.

Vilket är det bästa HCM-systemet för dig och ditt företag? Fundera över vilket problem ni försöker lösa med ett HCM-system, så har ni kommit en bra bit på vägen. BusinessWith hjälper dig att jämföra och välja de bästa HCM-systemen på svenska marknaden.

Vad behöver jag veta om HCM-system?

Hjälp att hitta rätt?

Gör som 5000+ svenska företag, låt våra algoritmer vägleda dig till rätt systemval.

HCM system | Talent management system
Webbsida

Vilket HCM-system ska jag välja?

Human capital management är en kategori av HR-system som blivit mer och mer populära genom åren. Det kan vara svårt att förstå skillnaden mellan de olika systemen och modulerna ibland, eftersom många överlappar varandra. Med BusinessWiths smarta jämförelseverktyg kan du enkelt få en översikt.

Men hur ska du välja HCM-system? Vad är du ute efter? Det finns några frågor man kan ställa sig, som gör att det blir mycket lättare. BusinessWith listar de tre viktigaste sakerna du ska tänka på när du väljer och jämför HCM-system.

1. Vad vill du få en lösning på?

När du har kommit så långt att du besöker BusinessWith för att börja jämföra HCM-system, har du antagligen redan formulerat en frågeställning för dig själv. Det finns någonting som du vill lösa i er nuvarande organisation. Kanske är det så att ni helt enkelt bestämt er för att implementera ett HCM-system för allra första gången. Eller finns det något er nuvarande lösning inte klarar av? När du formulerat era önskningar och krav blir det desto lättare att ge sig ut och jämföra.

2. Hur tänker ni kring framtiden?

Har ditt företag eller organisation stora tankar om att växa och expandera? Hur ser framtiden ut, vad tror ni? Vad har ni för framtida mål? Ett bra HCM-system ska kunna gå att anpassa och är ni i en tillväxtfas är det viktigt att systemet kan erbjuda er en flexibel anpassning, där produkten enkelt kan justeras i takt med tillväxten. Våga tänka långsiktigt och var inte rädd heller för att ta en sak i taget. De flesta system går att utöka efterhand.

3. Hur viktigt är det med support?

Ett HCM-system kommer förr eller senare att användas av alla på ert företag. Det betyder att det kan uppstå många frågor och funderingar från medarbetarna. Se till att ha någon som har ägarskapet för mjukvaran inhouse. Alltså någon som blir er expert. Att dessutom erbjuda en kort utbildning i hur programvaran fungerar, är att föredra. Särskilt som en del i er onboarding. Erbjuder leverantören utbildning? Hur bra er deras support? Endast via telefon, eller går det bra att mejla? Vilka är öppettiderna? Hur snabbt svarar de? Kom ihåg att du ska försöka undvika tidstjuvar för att få en så smidig implementering och hantering som möjligt.

HCM-systemet ska passa företagets image

En sista viktig sak att tänka på vid inköp och implementering av system är att hitta ett som reflekterar er som företag. Hur väl passar systemet in i er företagskultur? Ny teknologi ska vara anpassat och ”rimma väl” med företagets eller organisationens värderingar. Om medarbetarna känner att det är alldeles för svårt att ta till sig eller hitta information, kommer deras syn på er som företag försämras. Flexibilitet, tydlighet och snabba svar är A och O för att medarbetarna ska ges den bästa upplevelsen. Ert mål är att attrahera, behålla och utveckla era talanger och förmågor. Det ska ett HCM-system bidra till.